Wat is een abces?

Een abces is een ophoping van pus in een holte die is ontstaan door een ontsteking. De holte zelf is bij een gezonde cavia niet aanwezig en deze ontstaat door ontsteking. Pus bestaat uit witte bloedcellen, bacteriën en dode lichaamscellen van de cavia. De witte bloedcellen hebben hun best gedaan om de bacteriën aan te pakken maar zijn daarbij na 3-4 dagen ook dood gegaan. Bij het afsterven van deze cellen komen er enzymen vrij die de dode lichaamscellen laten vervloeien waardoor de hoeveelheid pus toe neemt. Het lichaam probeert het abces af te schermen van de rest en er wordt daarom een bindweefselkapsel gevormd om het abces. Het abces breidt zich vervolgens uit naar de plek met de minste weerstand.  Afhankelijk van de plek van het abces breekt het door de huid naar buiten of naar bijvoorbeeld de mond- of keelholte.

Bijt- en krabwonden zien we regelmatig bij de cavia. Zij kunnen het gevolg zijn van gevechten tussen cavia's onderling (mannetjes bij aanwezigheid van een vrouwtje bijvoorbeeld), van confrontaties met andere dieren zoals een hond of kat en ten gevolge van heftige jeuk.

Net als konijnen hebben cavia's een zeer effectieve calciumstofwisseling die er voor zorgt dat het grootste gedeelte van de aangeboden calcium opgenomen wordt in het bloed. Calcium wordt onder andere gebruikt voor botopbouw en het overschot aan calcium wordt via de nieren naar de urine uitgescheiden. Door deze overmaat aan calcium worden er in de urine van cavia's met grote regelmaat urinekristallen en blaasstenen gevormd. Ook een overmaat aan oxalaat speelt hierbij een rol. Blaaskristallen en blaasstenen bestaan dan ook in bijna alle gevallen uit calciumoxalaat, net als bij konijnen.

Wat zijn eierstokcysten?

Eierstokcysten bij de cavia zijn met vocht gevulde blazen op de eierstokken. Deze eierstokken worden daarom ook wel cysteuze ovaria genoemd. De cysten ontstaan door een hormonale ontsporing van de cyclus van de cavia en meestal komen ze in beide eierstokken voor. Een normale eierstok is zo groot als een erwt, in geval van cysten kunnen deze wel tot 10 cm groot worden! 

Bij welke dieren komen deze cysteuze eierstokken voor?

Uiteraard zien we deze cysten alleen bij zeugjes. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 60-80% van de zeugjes vanaf twee jarige leeftijd in meer of mindere mate cysten op de eierstokken heeft.

Het normale gebit

Wanneer een cavia geboren wordt is het permanente gebit al aanwezig en de cavia wisselt dus niet. De cavia kan dan ook al direct vast voer eten. Het normale gebit van een cavia bestaat uit 4 snijtanden en 16 kiezen welke gedurende het hele leven doorgroeien. De snijtanden groeien wel 6-8 cm per jaar. Het is dus erg belangrijk dat de tanden goed op elkaar afslijten. De cavia knaagt om zijn snijtanden op de juiste lengte, om ze scherp te houden en om ze beitelvormig te houden. De beitelvorm ontstaat omdat de voorzijde van de tand door een glazuurlaag harder is dan de achterzijde van de tand. De lengte van de bovensnijtanden is ongeveer 6-9 mm, die van de ondersnijtanden 10-12 mm.

We zien regelmatig cavia's op het spreekuur met huidproblemen. Een huidprobleem bij de cavia kan zich op de volgende manieren uiten:

  • krabben en piepen ten gevolge van jeuk
  • kaalheid en losse haren
  • schilfers in de vacht
  • roodheid van de huid
  • wondjes en korstjes in de huid
  • huidontsteking

Cavia's hebben gevoelige luchtwegen wat wil zeggen dat zij gemakkelijk een luchtweginfectie kunnen oplopen. Diverse virussen en bacteriën (Streptococcus pneumoniae, Bordetella bronchiseptica en Pasteurella multocida) kunnen de verwekker zijn. Een niet optimale huisvesting (zoals bijvoorbeeld tocht) kan de infectie sneller laten aanslaan.

Bij de cavia komen drie soorten luizen voor; Gliricola porcelli, Trimenophon hispidum en Gyropus ovalis. De volwassen vrouwtjes leggen eieren (neten) en deze ontwikkelen zich via drie larvale stadia tot volwassen luizen. De neten zitten meestal dicht bij de huid aan de haren vastgekleefd en de volwassen luizen op de huid. De luizen leven ongeveer twee tot drie maanden en voeden zich met huidschilfers van de cavia. Trimenophon hispidum voedt zich soms ook met bloed. De luizen zijn diersoortspecifiek en zullen dus niet overgaan op hond, kat of mens.

Cavia's hebben een bijzonder gevoelig maagdarmstelsel. Er is weinig voor nodig om het spijsverteringskanaal in de war te krijgen. Bedorven voer, verkeerd voer, te veel voer, verkeerde bijprodukten als te veel klaver of koolsoorten (zie voeding), stress, gebitsproblemen en onderliggende ziekten kunnen het darmkanaal ernstig ontregelen.

Wat is satijnziekte bij de cavia?

Satijnziekte is een chronische bot- en gewrichtsaandoening bij de cavia die vroeger ook wel osteodystrophia fibrosa genoemd werd. Satijnziekte is een erfelijke stofwisselingsziekte waarbij er botontkalking (osteoporose) en verbindweefseling (fibrosering) van het bot plaats vindt. Doordat bindweefsel veel zachter is dan bot wordt het skelet week en instabiel. De symptomen openbaren zich meestal op 1 - 1.5 jarige leeftijd.