Wat is beenmergdepressie?

Beenmergdepressie is de aandoening waarbij het beenmerg onvoldoende bloedcellen maakt met als gevolg dat de fret gevoeliger is voor infecties, bloedarmoede kan ontwikkelen en er bloedingen kunnen ontstaan. Meestal treedt beenmergdepressie op bij moertjes die lang loops zijn geweest.

Wat is de oorzaak van beenmergdepressie?


Moertjes zijn van maart tot augustus loops (lees ook Voortplanting...) en wanneer zij niet gedekt worden zal de loopsheid de hele periode kunnen duren. Hierdoor blijft zij maandenlang onder invloed van het vrouwelijke hormoon oestrogeen waardoor het beenmerg minder goed gaat funktioneren. Naast bovenstaande categorie kan beenmergdepressie ook optreden bij gesteriliseerde moertjes waarbij een stukje eierstok weefsel is achtergebleven en bij fretten met bijnierproblemen.


Wat zijn de symptomen van beenmergdepressie?


De volgende symptomen kunnen aanwezig zijn:

  • gezwollen vulva met vaginale uitvloeiing
  • bleke slijmvliezen (neus, bek) ten gevolge van bloedarmoede
  • gewichtsverlies
  • symmetrische kaalheid bij staart en onder buik, soms over hele lijf
  • sloomheid
  • niet meer willen eten
  • soms sterfte


Hoe stellen we de diagnose?

Op basis van het verhaal van de eigenaar, de symptomen en het klinisch onderzoek is het meestal vrij simpel de diagnose te stellen.

Hoe is de behandeling?

Sterilisatie van de fret is de beste oplossing. De klachten zullen daarna snel verdwijnen. Dieren in een slechte conditie en erg ziek zijn zullen een verhoogd narcoserisico hebben waardoor de operatie riskant kan zijn. Ondersteunende medicatie en infusen kunnen vooraf de conditie verbeteren.

Wat kunnen we preventief doen?

Moertjes waarmee niet gefokt wordt kunnen het beste gesteriliseerd worden op een leeftijd van 6 tot 8 maanden. Antiloopsheidinjecties zijn ook een mogelijkheid, maar deze kennen een vervelende baarmoederontsteking als complicatie.

 

Fotoreportage sterilisatie van de fret....