Wat is suikerziekte?

Suikerziekte is een aandoening waarbij de suikerspiegel in het bloed verhoogd is door een relatief tekort aan insuline. Insuline is een hormoon dat de cellen aanzet om suiker uit het bloed op te nemen. Deze cellen gebruiken suiker als voornaamste energiebron. Door gebrek aan insuline nemen de cellen geen suiker op en raakt de suikerspiegel in het bloed verhoogd.
De cellen zullen eiwitten en vet gaan gebruiken als energiebron. Dit heeft als gevolg dat uw huisdier meer begint te eten. Tegelijkertijd kan hij toch gewicht verliezen omdat de voeding niet effectief gebruikt wordt.

Wat zijn de verschijnselen bij suikerziekte?

  • meer drinken en plassen
  • overgewicht en daarna plotseling veel vermageren
  • ondanks dat de kat goed eet, toch vermageren
  • doffe vacht, waarbij de haren afstaan


Welk katten lopen risico?

Suikerziekte treedt vaak (2x zoveel) op bij katten die te zwaar zijn, dus overgewicht hebben. Ook oudere katten lopen meer risico; de alvleesklier (= de pancreas) werkt niet goed meer en kan er suikerziekte ontstaan. Door een tekort aan insuline kan het lichaam het suiker (= glucose) niet meer uit de bloedbaan naar de weefsels en organen transporteren. Het lichaam van de kat gaat dan over op het verbranden van lichaamsvetten. Hierdoor gaat de kat vermageren.


Waarom gaat de kat meer plassen?

De kat zal meer gaan plassen omdat het gehalte aan suiker in het bloed dermate hoog wordt dat het boven de nierdrempel komt. Het suiker zal uitgescheiden worden in de urine. Dit verhoogde suikergehalte trekt extra vocht aan door de osmotische waarde. Door het suiker in de urine wordt er dus veel meer urine geproduceerd en uitgeplast dan normaal.


Hoe wordt de diagnose gesteld?

Door middel van een bloedonderzoek kan aangetoond worden of er teveel suiker in het bloed aanwezig is. We kunnen met een klein bloedonderzoek binnen een halve minuut het bloedsuiker bepalen van de kat.

DiabetesmellituskatVerhoogd glucosegelhalte in het bloed van een suikerpatiënt

 

Wat is de behandeling van suikerziekte?

De behandeling van suikerziekte bestaat uit het twee maal daags toedienen van onderhuidse injecties insuline door de eigenaar zelf. Door de insuline gaat het suiker uit het bloed naar de weefsels en organen. Ondersteunend kan een speciaal dieet gegeven worden met weinig koolhydraten (suikers) en veel eiwitten. Doordat de kat minder suiker opneemt heeft de kat minder insuline nodig. Een klein deel van de katten met suikerziekte kan zelfs alleen met speciale voeding gereguleerd worden.

Suikerziekte is een ziekte die door het gebruik van insuline goed te behandelen is. We kunnen u leren om zelf te injecteren en zullen met u bespreken hoe een hypoglycemie (= te laag bloedsuiker) eruit ziet en wat u kunt doen om te voorkomen dat deze ontstaat. De insuline dient in de koelkast bewaard te worden en bij voorkeur niet in de deur van de koelkast omdat dit de stabiliteit verminderd. Wanneer het flesje insuline langer dan 2 uur buiten de koelkast bewaard wordt, is de werkzaamheid reeds duidelijk verminderd! Mocht er toch een hypo optreden dan kan er door middel van het geven van een druivensuikeroplossing in de bek voorkomen worden dat de kat in coma raakt. Bij twijfel neem contact met ons op!


Hoeveel insuline moet u geven?

Om de juiste hoeveelheid insuline te bepalen zullen we na een aantal dagen nadat u bent begonnen met het geven van de beginsdosering insuline het bloedsuiker meten. Het suikergehalte in het bloed zal door de insuline injectie gaan dalen, en deze zal dichterbij de normale spiegel komen. We stellen aan de hand van de nieuwe bloedsuikerwaarde de hoeveelheid insuline aanpassen. Het kan dus gebeuren dat u een aantal keer het bloedsuiker moet laten bepalen. Uiteindelijk is de kat 'gereguleerd': we hebben bepaald bij welke hoeveelheid insuline de bloedsuikerwaarde in het normale gebied gekomen is en de kat dus een normaal leven kan leiden. Ook in het verdere verloop van de ziekte is het raadzaam af en toe het bloedsuiker te bepalen.


Wat gebeurt er als er te weinig insuline gegeven wordt?

Indien er te weinig wordt zal de kat nog steeds last van de suikerziekte hebben. Dat wil zeggen veel drinken en plassen, slomer zijn en zijn vacht niet poetsen.

Wat gebeurt er als u teveel insuline gegeven hebt?

Indien er teveel insuline gegeven wordt en er dus maar weinig suiker in het bloed aanwezig is kan de kat een hypo krijgen. Door de hypo (te weinig suiker in het bloed) kan de kat in een shock raken.

Wat zijn de kenmerken van een hypoglycemische aanval of hypo?

  • krijgt honger, wil eten om het suikergehalte in het bloed hoger te krijgen
  • wordt trillerig
  • wankel op de poten
  • valt neer en kan niet meer overeind komen , is zeer slap. Ze kunnen in shock raken.
  • kan in een coma raken en uiteindelijk overlijden

Zet altijd wat eten te hebben klaar voor de kat zodat deze kan eten als hij honger heeft ten gevolge van een laag suikergehalte om hypo's te voorkomen.