Cavia's worden in vele talen 'guinees biggetje' genoemd, hoewel cavia's geen varkentjes zijn en ze komen ook niet uit Guinea. Waarom ze toch zo genoemd worden is niet geheel duidelijk, maar er worden diverse verklaringen voor gegeven:

De voorouder van onze huidige koeienrassen (inmiddels meer dan 700 rassen!) is het oerrund. Het oerrund kwam voor in de bossen van Europa, Azië en Noord-Afrika. Het laatste exemplaar is gestorven in 1627 in Polen en dus is het oerrund uitgestorven. Het uitsterven van het oerrund wordt voor een groot deel toegeschreven aan het op grote schaal bejagen door de mens. Al in het oude Egypte zijn er jachten op het rund bekend en de Romeinen probeerden de dieren levend te vangen voor arenagevechten. In latere tijden werd het oerrund bejaagd omdat het een bedreiging zou zijn voor de landbouw. Hoe het oerrund eruit gezien moet hebben weten we van oude tekeningen, een beschrijving uit 1556, beenderresten en enkele 10.000 tot 20.000 jaar oude rotsschilderingen.

Melk wordt geproduceert in de melkklieren van de koe, de uier. Het hormoon prolactine uit de hersenen stuurt de melkklieren aan melk te produceren. De melkproduktie vindt plaats in de melkblaasjes van de uier waar deze melkvormende cellen de nodige bestanddelen uit het bloed halen wat door de uier stroomt.

Aan het einde van de herfst hebben veel ooien vaak groene, blauwe of rode vlekken op de rug. Dit komt doordat in de herfst de dekrammen tussen de ooien worden losgelaten met op hun buik een zogenaamd dekblok (soort stempelkussen).

In de paardensport is het gebruikelijk om aan de linkerkant van het paard op te stijgen. Dit is niet zomaar. Het links opstijgen stamt uit de tijd dat het paard in het leger werd gebruikt. De meeste  mensen zijn rechtshandig en droegen hun zwaard dus links om het snel te kunnen gebruiken. Wanneer je een zwaard links draagt kun je niet aan de rechterkant van het paard opstijgen: het zwaard zit dan immers in de weg. Om die reden werd standaard aan de linkerkant opgestegen!

Bij de geboorte van een veulen komt er vaak een stukje weefsel mee uit de baarmoeder wat nog het meest lijkt op een stukje kipfilet. Het is glad, tot 15 cm lang, bleekgeel tot bruin van kleur en wordt het veulenbrood of hippomanes genoemd.