De feestdagen staan al weer voor de deur. Voor de meeste mensen een zeer gezellige periode, maar helaas niet voor sommige van onze huisdieren. Veel honden en katten zijn namelijk erg bang voor vuurwerk. Omdat de aanpak in sommige gevallen al op tijd moet starten willen we u vroeg informeren.

 

Hondkat

Er zijn diverse manieren om uw hond of kat minder gestresst en angstig de vuurwerkperiode door te helpen. We maken daarbij het onderscheid tussen de lange termijn en de korte termijn aanpak. De lange termijn aanpak is die waarbij lang van te voren al stappen kunnen worden gezet om de hond of kat minder angstig te maken. Deze heeft bij ons de voorkeur, al begrijpen we heel goed dat deze lange termijn aanpak niet bij ieder dier even goed werkt.

Lange termijn aanpak

De lange termijn aanpak kan bestaan uit:

 • Train ruim van te voren op geluiden. Het trainen op geluiden kan met behulp van speciale CD's met geluiden. Het is de bedoeling dat de hond of kat langzaam went aan een steeds harder geluid om uiteindelijk hier niet meer bang voor te zijn. Deze aanpak duurt ongeveer 6 weken. Voorbeeld: "Help! Ik ben bang voor onbekende geluiden",uitgeverij Libre.

 • Volg speciale vuurwerkcursus voor de hond. De meeste hondenscholen voorzien in een cursus om uw hond minder angstig te maken voor het vuurwerk. 

 • Gebruik van Telizen®. Telizen bevat L-theanine wat van nature voor komt in groene thee. Het verdient aanbeveling om minimaal 2 maanden voor de jaarwisseling te beginnen volgens bijsluiter. In de praktijk zijn de resultaten veelbelovend, al is er op wetenschappelijk niveau nog geen informatie bekend over de werkzaamheid in situaties met een hoog angstniveau.

Telizen 1

 • Gebruik ADAPTIL® (DAP)-verdamper (hond) en Feliway®-verdamper (kat). Deze verdampers verspreiden de natuurlijke pheromonen die de hond of kat in de natuurlijke situatie rustig maken. Voor deze middelen geldt dat zij bij veel dieren zeker een positief effect hebben, al  is ook bij deze groep geen betrouwbare literatuur bekend wat de werkzaamheid bij een hoog angstniveau is.

  Adaptil Refill and boxfeliway

 

 • Gebruik van Zylkène®. Zylkène bevat α-casozepine, een stof die de dieren een ontspannen gevoel bezorgt zonder dat ze suf worden. Zylkène zijn capsules die slecths één keer daags gegeven hoeven te worden. Start met Zylkène 1 à 2 dagen vóór oud-en nieuw, maar wanneer uw hond of kat al langer gestresst of angstig is kan er 5 tot 7 dagen vóór het vuurwerk gestart worden.

zylkene

 

 Korte termijn aanpak

De korte termijn aanpak zal voornamelijk bestaan uit het kortdurend toedienen van medicijnen. Voorheen werd daar vaak acepromacine voor gebruikt, maar daarvan weten we nu dat dat middel de geluidsgevoeligheid kan verhogen terwijl de dieren daar alleen niet meer zo goed op kunnen reageren.

Op dit moment is het middel van eerste keus:

 • Alprazolam: Alprazolam is een humaan middel waarvan de angstwerende effecten zeer goed onderzocht zijn. Met alprazolam kan op oudjaarsdag gestart worden, maar bij voorkeur de dag ervoor.

  Dosering hond 0.02-0.1 mg/kg 2 tot 4 x daags in de bek, kat 0.125-0.25 mg/kat 1 tot 3 x daags in de bek

 • Diazepam (valium®): Wordt al langer ingezet rond oudjaarsavond, maar geeft meer sufheid dan alprazolam en heeft minder angstverlagende effecten.

  Dosering hond 0.5-2.0 mg/kg 4 tot 6 x daags in de bek, kat 0.2-0.5mg/kg 2 tot 3 x daags in de bek

Aanvullende tips voor oud en nieuw

Hieronder staan aanvullende tips om uw huisdier wat makkerlijker de jaarwisseling door te laten komen.

 • Laat de hond overdag lang uit op een rustige plek zodat hij 's avonds lekker moe is
 • Geef uw huisdier veel afleiding zoals een kauwstaaf en voerspelletjes (Kong, Pipolino)
 • Sluit alle deuren, ramen en kattenluikjes om ontsnappen te voorkomen
 • Sluit gordijnen zodat het vuurwerk niet gezien wordt
 • Zet radio of TV aan
 • Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven, veel honden worden juist van een nerveuze eigenaar extra bang
 • Probeer angstgedrag te negeren: niet aanhalen, niet aankijken en niet praten en straf uw dier niet!

 

bron: Faculteit diergeneeskunde - gedragskliniek voor dieren - Nieuws - november 2010