Tijdens de kerst maken we het in en om het huis weer extra gezellig. Een hele leuke tijd, maar kerst kan ook veel gevaren met zich meebrengen voor uw huisdier. Hieronder worden enkele belangrijke zaken genoemd waar u rekening mee moet houden wanneer u kerst viert én een hond of kat heeft:

Kerstboom

De naalden van een (echte) kerstboom bevatten terpeen, een vluchtige olie dat erg giftig is voor uw huisdier en de naalden kunnen bij opname tevens de darmwand perforeren. Zorg er dus voor dat de water- en voerbak niet onder de kerstboom staan omdat er zo gemakkelijk naalden in kunnen vallen die opgenomen kunnen worden. Naalden die in de waterbak vallen maken ook het water giftig; het verwijderen van naalden uit de waterbak is dus niet voldoende en ook het water dient verschoond te worden! Wanneer u een kerstboom zonder kluit heeft die in een bak met water staat, is het verstandig deze af te dekken. Met name katten vinden het erg aantrekkelijk om juist uit deze bak te drinken waar mogelijk naalden in gevallen zijn.

De verschijnselen van een vergiftiging door naalden van de kerstboom kunnen zijn:

- braken, diarree, geirriteerde en ontstoken slijmvliezen van ogen en keel en sloomheid

De takken van de kerstboom of het kerststukje kunnen ook een allergische reactie veroorzaken die gepaard kan gaan met:

- dikke snuit, gezwollen oogleden en gezwollen oorschelpen

Kerstplanten

Hulst (Ilex aquifolium), kerstroos (Helleborus niger) en kersster (Euphorbia pulcherrima) zijn vaak ruim vertegenwoordigd in de huiskamer of het kerststukje, maar de blaadjes van deze drie zijn uitermate giftig wanneer deze opgegeten worden. Contact met het sap van de kerstster geeft blaren en andere symptomen die gezien worden bij opname van blaadjes van bovengenoemde planten zijn:

- speekselen, braken, diarree, geirriteerde en ontstoken slijmvliezen in de bek, stuiptrekkingen, benauwdheid en hartritmestoornissen

Kerstballen

Kerstballen zijn erg vooral aantrekkelijk voor katten, maar ook honden vinden het geglinster erg leuk. Wanneer zo'n bal tijdens het spelen kapot valt wordt het echter minder plezierig. De scherven kunnen lelijke wonden veroorzaken en wanneer een hond een bal opeet kan dit inwendig allerlei vervelende complicaties geven. Let er dus op hoe hoog u de kerstballen in de boom hangt of ga op save met plastic kerstballen.

Lametta

Lametta is de kerstversiering die bestaat uit lange, dunne, glimmende lintjes in allerlei aantrekkelijke kleuren. Vooral katten willen hier graag mee spelen en kunnen dit ook binnen krijgen. Omdat een kattentong veel kleine weerhaakjes heeft die naar achteren gericht zijn zal de kat, wanneer hij eenmaal lametta binnen krijgt, dit verder door moeten slikken wat verstoppingen van de darm kan veroorzaken.

Engelenhaar

Engelenhaar bevat glasvezel en kan voornamelijk bij katten een ernstige allergische reactie veroorzaken. De verschijnselen die hierbij kunnen optreden zijn:

- acute benauwdheid, gezwollen lichaamsdelen, jeuk, roodheid van de huid

Het is verstandig om contact op te nemen met uw dierenarts omdat de zwellingen die door deze allergische reactie ontstaan tot verstikking kunnen leiden wanneer deze zwellingen in de keel optreden.

Chocolade

Er wordt in de kersttijd veel chocola gegeten. De meeste mensen weten wel dat met name pure chocolade én chocola van de banketbakker veel theobromide bevat wat erg schadelijk is voor hond en kat.


Lees meer over choclade vergiftiging....

 

Rolladenetjes

De rollade wordt in veel huishoudens tijdens de feestdagen op tafel gezet en het netje wat om de rollade heen zit heeft uiteraard voor de hond en de kat een zeer aantrekkeljike geur. We komen daarom regelmatig dieren tegen die zo'n netje hebben opgegeten. Soms wordt dit netje vanzelf weer uitgepoept, maar vaak geeft zo'n netje in de darm verstoppingen, zeker wanneer er elastiek in het netje verwerkt is, en zal het netje operatief verwijderd moeten worden.

Kalkoen-, kip- en eendenbotjes

Wanneer er veel gevogelte op het menu staat is het raadzaam goed op te letten waar de botjes blijven. Met name katten zijn meesters in het van tafel snaaien van deze botjes die in de darm ernstige beschadigingen of verstoppingen kunnen geven.

Wijn- en champagne kurken

Kurken zijn voor veel honden prachtig speelgoed, maar kunnen verstoppingsverschijnselen geven wanneer zij onverhoopt worden opgegeten. In sommige gevallen is het dan zelfs nodig om de kurk operatief te verwijderen.

Eletriciteitssnoeren en stekkerdozen

Er worden tijdens de feestdagen vaak veel verlengsnoeren en stekkerdozen gebruikt om alle lichtjes van stroom te voorzien. Denk eraan dat honden hier gemakkelijk aan kunnen knagen met korstsluiting en brandwonden tot gevolg. Dit is natuurlijk niet alleen voor uw hond gevaarlijk, maar ook voor uw interieur!