Wat is het gingivitis-stomatitis-pharyngitis-complex bij de kat?

Het gingivitis-stomatitis-pharyngitis-complex is een aandoening welke gekenmerkt wordt door steeds terugkerende slijmvliesontstekingen in de bek van de kat. Het complex bestaat uit drie aandoeningen die apart of gezamelijk kunnen voorkomen:

1. Gingivitis (tandvleesontsteking)

Bij gingivitis is het tandvlees gezwollen, rood en bloedt het gemakkelijk. De ontsteking verspreidt een onaangename geur en de kat stinkt uit de bek. Ten gevolge van de ontsteking kan het tandvlees zich terugtrekken en komen de tandhals en wortels bloot te liggen. De ontsteking kan zich verder uitbreiden naar het onderliggende bot (parodontitis).

 2. Stomatitis (wangslijmvliesontsteking)

Stomatitis is een ontsteking van het wangslijmvlies. Normaliter treedt stomatitis op op de plaatsen waar tandsteen makkelijk ontstaat zoals de grote kiezen. Bij het G-S-P-complex blijft de stomatitis niet locaal maar kan over een groot gedeelte van het wangslijmvlies uitbreiden. Het slijmvlies is rood, gezwollen en bloedt makkelijk.

3. Pharyngitis (onsteking van de mond- en keelholte)

Pharyngitis is een ontsteking van het slijmvlies achterin de mondholte. Met name het zachte gehemelte en het slijmvlies achterin de bek bij de omslag tussen boven- en onderkaak zijn vaak ernstig ontstok

Wat zijn de symptomen van het G-S-P-complex?

  • stinken uit de bek
  • kwijlen en speekselen
  • pijn bij eten (met scheve kop eten)
  • niet willen eten (en vermageren)
  • pijnlijke bek bij openen
  • algeheel ziek zijn

Wat zijn oorzaken van het G-S-P-complex?

  • tandplaque en tandsteen
  • afgebroken tanden en kiezen
  • verminderde weerstand door bijvoorbeeld kattenaids (FIV) of kattenleukemie (FeLV)
  • nierproblemen (slijmvliesbeschadigingen door onder andere verhoogd ureumgehalte)
  • allergie
  • idiopathisch (er is geen oorzaak aan te wijzen)

Hoe stellen we de diagnose?

De diagnose wordt gesteld door inspectie van de mondholte. Omdat de behandeling onder andere afhangt van een eventuele onderliggende oorzaak zal nader onderzoek (zoals bloedonderzoek) moeten plaatsvinden.

Wat is de behandeling?

De behandeling is afhankelijk van de ernst van de verschijnselen en de eventuele onderliggende oorzaak. De behandeling varieert van het schoonmaken van het gebit (tandplaque en tandsteen) tot het trekken van alle elementen. Wanneer FIV of FeLV een rol speelt is de prognose niet goed.

bron: o.a. www.dierengebit.nl

Het laatste nieuws

  • Spoeddienst komend weekeinde

    Aankomend weekend van zaterdag 6 april en zondag 7 april heeft onze praktijk dienst voor spoedgevallen. Wij zijn bereikbaar op 050-5252697.
     
    Lees meer...
  • Vergiftiging voorjaarsbloeiers

    Wij houden van tulpen. In de vaas en in de tuin. Katten hebben de neiging om te knagen aan loshangende sprietjes, blad en ander bewegend groen, die zij tegen komen. Niet elke plant kan worden gegeten en sommige zijn zelfs giftig tot dodelijk giftig. Handig om te weten dus of de planten of bloemen die je in de omgeving van jouw huisdier zet, giftig zijn.

    Lees meer...
  • Aanpassing openingstijden locatie Hoogkerk

    In verband met de vakantieperiode is locatie hoogkerk gesloten van 16 februari t/m 8 maart én van 4 maart t/m 15 maart.

    Lees meer...

Radio dierenarts Groningen / Vraag van de week archief

Iedere dinsdag rond de klok van 11.15 uur beantwoordt dierenarts Frank de Bont live vragen van luisteraars van Radio Noord. Iedere week zal hij er een vraag uitlichten en deze behandelen op de website. In dit archief kunt u eerdere vragen teruglezen. Ook is het gehele fragment van de radiouitzending na te luisteren via de onderstaande link.

Acties

  • Puppy en Kitten Voordeel Pakket

    Wanneer u gebruik maakt van het Puppy of Kitten Voordeel Pakket worden alle controles, vaccinaties en de ontworming de eerste zes levensmaanden verzorgd tegen een aantrekkelijke korting.

    Lees meer...
  • Stadjerspaskorting

    In samenwerking met een groot aantal dierenartspraktijken heeft de gemeente Groningen voor Stadjerspas-houders  een speciale kortingsactie voor het chippen, het castreren en het steriliseren van katers en poezen. 

    Lees meer...
  • Chipactie bij castratie/sterilisatie

    Steeds meer honden en katten worden gechipt. Dat is een goede ontwikkeling. Op deze manier kunnen dieren goed geïdentificeerd worden en dat vergemakkelijkt het opsporen van vermiste huisdieren. Al sinds enkele jaren is de maand juni de traditionele chipmaand waarin honden en katten voor een gereduceerd tarief kunnen worden gechipt.

    Lees meer...