De vraag van 25 juni 2013 luidt:


"Ik geef mijn hond van 2 jaar al sinds zijn eerste maanden rauw vlees te eten. Vaak geef ik hem rauwe kip, waarbij ik soms de botjes klein haksel. Is dit een goede manier van voeren en loopt de hond risico om met Salmonella besmet te raken?"

Antwoord van Frank:


"Het voeren van rauw vlees wint aan populariteit. Deze zgn. BARF (bones and raw food) voeding is echter zeker niet zonder risico. De voorstanders geloven dat het voeren van rauw vlees dichter bij het natuurlijke dieet van de hond staat en veel problemen kan voorkomen. Het zou minder maagdarmklachten geven, zorgen voor een sterker en mooier gebit en de vacht zou mooier worden. De voorstanders zullen ongetwijfeld vinden dat hun hond het er erg goed op doet, maar voor de bovengenoemde voordelen is wetenschappelijk gezien geen enkel bewijs gevonden.

Wat wel wetenschappelijk bewezen is is dat er serieuze risico's kleven aan het voeren van rauw vlees. Eén van de belangrijkste is dat honden die rauw vlees te eten krijgen de bacteriën Salmonella en Camyplobacter in hun darmkanaal hebben en deze met de ontlasting uitscheiden. Bij volwassen, gezonde honden zal dit geen problemen geven, maar bij hele jonge, hele oude of zieke dieren kunnen ernstige maagdarmklachten ontstaan. Salmonella en Campylobacter zijn ook voor de mens gevaarlijke bacteriën en doordat de hond uitscheider wordt lopen de baasjes een serieus risico. Wanneer men onvoldoende hygiëne in acht neemt na omgang met de hond (zoals aaien) kunnen deze bacterën ook de baas ziek maken (Campylobacter jejuni is de meest voorkomende infectieuze oorzaak van darmontsteking bij de mens, meer nog dan Salmonella spp.). Uit onderzoek (Finley) bleek 25% van de commerciële vers vlees voedingen besmet te zijn met Salmonella, bij kipvoedingen zelfs meer dan 60%!

Een ander (bewezen) risico van rauw vlees voeren is de vaak onvolledige samenstelling ervan. Het is dan ook zeer zinvol om, wanneer u besluit om rauw vlees te voeren, het rantsoen goed door te laten rekenen door een voedingsdeskundige zodat er geen tekort of juist een overmaat van bepaalde bestanddelen in het dieet aanwezig zijn. Uit onderzoek van Freeman bleek dat 80% van de rauwe vleesvoedingen niet de juiste calcium, fosfor, kalium, magnesium, zink en ijzer.

Het voeren van rauw vlees aan jonge pups wordt ernstig afgeraden. Niet alleen zijn jonge dieren gevoeliger voor de Salmonella- en Campylobacter-bacteriën, maar vooral de verhouding van de bestanddelen calcium en fosfor is dermate afwijkend dat er serieuze risico's bestaan voor de normale botontwikkeling van de groeiende pup.

In ernstige gevallen kan het 'All meat syndrome' oftewel secundaire hyperparathyreoïdie ontstaan. Dit wordt veroorzaakt door de lage hoeveelheden calcium die in vers vlees aanwezig zijn. Doordat er te weinig calcium in de het bloed van de pup terecht komt zullen de bijschildklieren meer paraathormoon gaan aanmaken. Dit hormoon zorgt, samen met vitamine D en calcitonine, voor de calciumhuishouding. Wanneer er onvoldoende calcium wordt aangeboden in het dieet zal de hoge spiegel paraathormoon calcium vrijmaken uit onder andere de botten. Er zal botafbraak plaats vinden in plaats van botaanmaak wat normaal is voor de groeiende hond. Deze botafbraak heeft allerlei nadelige gevolgen voor de botontwikkeling en kan op latere leeftijd tot artrose, heup- en elleboogdysplasie leiden.

De commerciële hondenvoeders zijn daarentegen zeer uitgebalanceerd en voldoen aan de behoeften van de hond. Er zijn diverse voeders die speciaal zijn aangepast aan de behoeften van de jonge, opgroeiende hond. Ik kan mij goed voorstellen dat gevoelsmatig het voeren van rauw vlees aantrekkelijk is voor de hond, maar ben er zelf een groot voorstander van om honden een goed, uitgebalanceerd commercieel voer te geven wat aangepast is aan de specifieke eisen van leeftijd en ras."

 

 Bron: dierenarts Dr. Esther Plantinga, Rijksuniversiteit Utrecht