De vraag van deze week op Radio Noord luidt:

 

"Onze pup heeft een navelbreukje. Ze heeft er geen last van. Wat is een navelbreuk precies en moeten we ons zorgen maken?"

 

Antwoord van Frank:


"Een navelbreuk ontstaat wanneer de buikwand ter hoogte van de navel zich niet goed sluit nadat de pup geboren is. In de baarmoeder krijgt de pup zijn voedingsstoffen en zuurstof via de navelstreng en de placenta van de moeder. Na de geboorte hebben de placenta (nageboorte) en de navelstreng geen funktie meer en het teefje zal meestal de navelstreng doorbijten en opeten, net als de nageboorte. Het stompje van de navelstreng wat nog aan de pup vast zit zal binnen enkele dagen opdrogen en afvallen, en op die plaats zal de navel zichtbaar blijven. De navel is dus eigenlijk het litteken van de navelstreng. Bij sommige honden vergroeit de buikwand op deze plek onvoldoende  en blijft er een gaatje bestaan. In de navelbreuk zal vet, darmvlies of zelfs delen van organen kunnen uitstulpen wat zichtbaar is als een zachte uitstulping ter hoogte van de navel; de navelbreuk.

Zolang de navelbreuk zacht en soepel aanvoelt en gemakkelijk terug de buik in is te masseren is er niets aan de hand. Het is dan ook niet nodig de breuk direct operatief te laten verhelpen. Wanneer de navelbreuk niet meer naar binnen te duwen is, hard aanvoelt of pijnlijk is is het wel reden tot actie. De kans bestaat dan namelijk dat er een stukje van een vitaal orgaan (zoals darm) klem zit in de navelbreuk. We spreken dan van een ingeklemde breuk en deze dient met spoed operatief hersteld te worden. Wanneer dit niet of te laat gebeurt kunnen er vitale delen afsterven en kan de hond in shock raken en kan uiteindelijk zelfs overlijden.

In uw geval kan de navelbreuk hersteld worden wanneer u haar laat steriliseren, ze moet dan toch onder narcose en de buiksnede vindt in hetzelfde gebied plaats."

 

Lees meer over de navelbreuk bij de hond....