De vraag van 5 juni 2012 luidt:

"Afgelopen week las ik in de krant dat er blauwalg geconstateerd was in een vijver waar mijn honden vaak zwemmen. Wat is blauwalg eigenlijk precies en moet ik mij hier zorgen over maken?"

 

IMG 7720

 

Antwoord van Frank:

"Blauwalg of blauwwieren zijn eigenlijk bacteriën die net als planten zonlicht omzetten om in hun energie te voorzien (fotosynthese). Officieël heten deze algen Cyanobacteria, wat gebaseerd is op de blauwgroene kleur (cyaan) door de kleurstof fycocyanine. Deze bacteriën vormen in water grote kolonies van cellen of lange draden en ze leven in sloten, vijvers, zwemwater (zowel zout als zoet) en soms zelfs in drinkbakken. In stilstaand water van 20 tot 30 graden Celsius groeien de blauwalgen het beste. Blauwalgen kunnen schoon en helder water snel veranderen in een stinkende, troebele massa. Hierdoor komt er voor de normale waterplanten steeds minder zonlicht en zuurstof beschikbaar waardoor deze verdwijnen ten gunste van de blauwalg. Ook vissen en andere waterdieren kunnen door het gebrek aan zuurstof sterven.

Blauwalgen produceren giftige stoffen, zoals microcystine, die bij contact of inname vervelende gevolgen kunnen hebben voor mens en dier. Contact met deze stoffen geeft vaak huidklachten zoals jeuk, roodheid en ontstoken ogen, inname resulteert in maag-darmklachten als misselijkheid, braken, diarree en leverschade. In enkele gevallen kan zelfs de dood intreden door inname van blauwalg. Ieder jaar wordt er blauwalg in Nederland gesignaleerd en ieder jaar worden hierdoor honden ziek. Honden drinken natuurlijk gemakkelijk uit zo'n vijver, en ook tijdens het zwemmen wordt vaak water opgenomen. Dit geldt ook voor kinderen, en in mindere mate voor volwassenen. Ook kunnen honden de blauwalg binnen krijgen wanneer zij na het zwemmen de eigen vacht schoonlikken.

 

blauwalg4

 

 

Wanneer u ook maar de geringste twijfel heeft over het zwemwater óf u wordt hierop door de media geattendeerd is het verstandig om uw honden niet te laten zwemmen. Vaak wordt bij risicovol water door Rijkswaterstaat gewaarschuwd. Rijkswaterstaat controleert tijdens het zomerseizoen wekelijks de zwemgebieden in Nederland op de eventuele aanwezigheid van blauwalg. Voor meer informatie hierover kunt u terrecht op de website www.zwemwater.nl"