De vraag van 9 oktober 2012 luidt:

"Wij hebben een Bordeaux dog van negen jaar en die heeft sinds augustus epileptische aanvallen. Omdat onze hond al negen is willen we geen nader onderzoek naar een eventuele oorzaak van de epilepsie. We hebben van de dierenarts het middel fenobarbital 25mg gekregen, waar hij dagelijks zes tabletten van krijgt. Ondanks dat zijn de aanvallen niet in aantal afgenomen en heeft hij er sinds augustus al 18 gehad. Wat moeten we nu doen?"

 

Antwoord van Frank:

"Epilepsie is de aandoening waarbij aanvalsgewijs toevallen optreden door een tijdelijke storing in de prikkelgeleiding in de hersenen. We onderscheiden over het algemeen twee vormen; de primaire en de secundaire epilepsie. Bij primaire epilepsie wordt geen oorzaak voor de epilepsie vastgesteld, en bij deze vorm treden de eerste aanvallen op tussen een leeftijd van zes maanden en vijf jaar. Bij secundaire epilepsie is er wel een oorzaak aan te wijzen die in de hersenen of daarbuiten gelegen kan zijn. Oorzaken voor secundaire epilepsie op oudere leeftijd zijn bijvoorbeeld hersenvliesontsteking, een hersentumor, leverfalen, trauma (ongeluk) en vergiftigingen. Op het moment dat er geen ander onderzoek wordt verricht (bloedonderzoek, hersenscans etc.) kunnen we de epilepsie slechts symptomatisch behandelen hetgeen uw dierenarts ook gedaan heeft.

Het middel fenobarbital is het middel van eerste keus en wordt doorgaans in 2-4mg/kg lichaamsgewicht gedoseerd. De dosering voor uw hond klopt dan ook. Wanneer een hond ondanks deze dosering nog net zo veel aanvallen krijgt als zonder de medicatie, kunt u van middel wisselen of een combinatie van middelen starten. Dieren die onvoldoende reageren op fenobarbital kunnen bijvoorbeeld met Epitard® (slow release fenytoine) of met de combinatie fenobarbital-kaliumbormide worden behandeld. Omdat we echter de oorzaak van de epilepsie van uw hond niet weten is ook niet te voorspellen of deze verandering van medicatie wel aanslaat."

 

Lees meer over epilepsie...