De vraag van 8 januari 2013 luidt:


"Wij hebben een hond die 2-3 keer per maand een dag niet lekker is. Dan hoor ik zijn darmen rommelen, laat hij vieze winden en eet hij gras wat hij vervolgens weer uitbraakt. Waarom eet hij gras en hoe kunnen we dit verhelpen?"

Hondeetgras©2006 Monique Gidding
www.mogihondenfotografie.nl

 
Antwoord van Frank:


"Er zijn honden die gras eten omdat ze het lekker vinden en zij hebben zich dit gedrag aangeleerd. Zij zullen niet braken na het eten van gras en vertonen ook geen andere klachten. Dit gras eten heeft geen schadelijke gevolgen voor de hond. De meeste honden echter die gras eten doen dit omdat zij last van hun maag hebben. Het gras wordt vaak zonder te kauwen door geslikt en men denkt dat de grassprieten de keel prikkelen waardoor de braakreflex wordt opgewekt. Honden eten in dit geval instinctief gras om te kunnen overgeven wanneer de maag geirriteerd is en de hond zich ziek voelt. Ze zijn misselijk en 'wat er in de maag zit, moet eruit'. Honden die dat af en toe doen zullen daar verder geen last van hebben.

 

Wanneer de frequentie echter zo hoog als als bij uw hond is het verstandig om een aantal maatregelen te nemen:

 

  • Geef de hond vaker te eten. Dus niet méér gaan voeren, maar vaker een kleinere portie. Dit zorgt er voor dat de maag een groter gedeelte van de dag voer bevat en dus minder vaak geheel leeg zal zijn. Hierdoor werkt het maagzuur minder irriterend op het maagslijmvlies.
  • Geef de hond een lichtverteerbaar dieet. Zeker wanneer er ook darmklachten zijn zal een lichtverteerbaar dieet de maag en de darm minder prikkelen.
  • Wanneer de hond voornamelijk 's morgens braakt is het raadzaam om de laatste maaltijd later op de avond te geven. De maag is dan 's morgens 'minder leeg' en zal het maagzuur minder irriteren.
  • Er zijn maagzuurremmers voor honden die de maagzuuraanmaak verminderen (Zitac®, werkzame stof cimetidine) of zelfs zo goed als stoppen (Losec®, werkzame stof omeprazol, humaan produkt).
  • Er zijn middelen die een beschermend laagje in de maag aanbrengen waardoor het maagzuur minder irriteert (Ulcogant®, werkzame stof sucralfaat, human produkt).

 

Het is verstandig om met uw dierenarts een plan van aanpak te maken. Hij of zij kan na een goed liohamelijk onderzoek de aard van de klachten in kaart brengen en waar mogelijk de oorzaak aanpakken. Daarnaast kan één of meerdere van bovengenoemde maatregelen helpen."