De vraag van 15 januari 2013 luidt:

 

"Wij hebben een teefje die op éénjarige leeftijd voor de eerste keer loops werd. We zijn nu een jaar verder en ze is nog niet weer loops geworden. We vragen ons af of dit normaal is. We willen heel graag een nestje met haar, maar willen niet met hormonen haar cyclus beïnvloeden. Wat moeten we doen?"

 

Antwoord van Frank:

 

"De loopsheid van een teef is de periode dat ze vruchtbaar is en gedekt kan worden. Veel mensen vergelijken de loopsheid met de menstruatie van de vrouw, maar dat is niet hetzelfde. De eerste loopsheid treedt op wanneer de teef geslachtrijp wordt. Dit is meestal tussen de 6e en 9e levensmaand. Kleine rassen worden eerder loops dan grote; bij sommige grote rassen zoals de Deense Dog is het heel normaal dat de teef pas met 1.5 tot 2 jaar voor de eerste keer loops wordt. De meeste honden worden twee keer per jaar loops met ongeveer een half jaar tussentijd. De voorouder van de hond, de wolf, wordt maar één keer per jaar loops en dat zien we bij sommige hondenrassen terug. Voorbeelden hiervan zijn de Saarlooswolfhond, de basenji en de Tiibetaanse mastiff. Er zijn ook rassen die drie keer per jaar loops worden.

Uw hond is al een keer loops geweest. Dit betekent dat er in principe een normaal geslachtsapparaat (eierstokken en baarmoeder) aanwezig is. Het is nog te vroeg om er vanuit te gaan dat de volgende loopsheid niet zal optreden, sommige teven hebben een langer interval. U kunt bloedonderzoek laten doen op de verschillende geslachtshormonen om te bepalen of alles in orde is, maar dat lijkt me op dit moment nog te vroeg. Mocht er uiteindelijk blijken dat er toch iets niet goed is, dan zal het lastig zijn om zonder hormoonpreparaten de cyclus te normaliseren. Vooralsnog kunt u het beste afwachten."

 

Lees meer over de voortplanting bij de hond...