De vraag van 19 februari 2013 luidt:


"Onze hond heeft een bult op zijn rug waar soms een witbruine substantie uit komt. Ik kan de bult verder leegdrukken, en daarna lijkt de bult verdwenen. Toch komt de bult na verloop van tijd weer terug en dan herhaalt het hele ritueel zich. Wat is dit voor bult en wat kan ik er aan doen?"

Antwoord van Frank:


"Op basis van uw verhaal klinkt het als een talgklier- of atheroomcyste. Talgklieren zijn klieren die rond iedere haar aanwezig zijn (eerste plaatje van links). Iedere haar heeft één tot vijf talgklieren. De talg die deze klieren maken is een vettige stof die door een klein afvoerbuisje rond de haar op de huid komt. De funktie van de talg is het vettig houden van de huid om uitdroging te voorkomen en het maakt de huid beter waterafstotend. Ook verhoogt het de weerstand tegen ziekteverwekkers en irriterende stoffen.

Wanneer de afvoergang verstopt raakt hoopt de talg op in de klier (plaatje twee van links). Er ontstaat een ophoping van talg die vaak wordt omkapseld door een dikke cystewand (plaatje drie van links). De cysten kunnen in principe op iedere plaats op het hondelijf ontstaan, maar we zien ze meestal op de rug of in de nek. Sommige honden hebben totaal geen last van de talgkliercyste, bij andere honden is het erg pijnlijk. Het leegdrukken van de cyste is een tijdelijke oplossing omdat de cystewand niet wordt verwijderd en de talgkliercyste weer terug komt. Alleen het operatief verwijderen van de cyste, inclusief wand, is een definitieve oplossing. Talgkliercysten zijn overigens volkomen goedaardig en hebben voor de gezondheid van de hond verder geen relevantie. In een enkel geval zal vanuit een talgkliercyste een talgklierabces ontstaan (plaatje vier van links). Deze complicatie ontstaat als de talgklier ontstoken raakt. Een talgklierabces is meestal erg pijnlijk en zal ook operatief aangepakt moeten worden. Tevens is een kuur antibiotica aan te raden."