Op 28 december 2016 kwam de zes jaar oude cavia Sissy op het spreekuur. Ze had aan beide kanten een kale plek op haar flanken. Ze deed verder alles; ze at, dronk en was vrolijk. Ze werd volgens haar baasje wel wat dikker de laatste tijd. Rara, hoe kan dit?

 

Wanneer er cavia's op de praktijk komen met kale plekken denken we meestal aan een echt huidprobleem, zoals schurft of schimmel. In dit geval waren die aandoeningen niet aan de orde. Het typische van Sissy was dat ze symmetrische kale plekken had zonder jeuk. Verder deed ze alles normaal. Bij het klinisch onderzoek bleek dat Sissy niet dikker was geworden, maar dat de bolle buik veroorzaakt werd door cysten op haar eierstokken.

Cysten zijn met vocht gevulde blazen. In Sissy's geval op beide eierstokken. De eierstokken waren zo groot geworden dat ze aan de buitenkant zichtbaar én voelbaar werden. Uit onderzoek blijkt dat 60-80% van de vrouwelijke cavia's vanaf een jaar of twee hier in meer of mindere mate last van hebben.

Sommige van deze cysten reageren op hormooninjecties. Bij Sissy hebben we echter gekozen om via een buikoperatie beide eierstokken te verwijderen. Op de foto's ziet u het verhaal van Sissy....

Caviacysten6Kale plek op de flank

Caviacysten5Sissy is inmiddels onder narcose.
Boven is goed de kale plek op haar linkerflank te zien en onder die op de rechter.
Caviacysten4

Caviacysten3
Wanneer Sissy op de operatietafel op haar rug ligt
zijn de cysten zelfs aan de buitenkant goed te zien.

Caviacysten8
Röntgenfoto van Sissy:
De cysten zijn rood-omrand.

Caviacysten1aDe grootte van de eierstokken is na de ingreep goed te zien.
Normaliter zijn deze zo groot als een erwt.

Caviacysten12Vijf weken na de ingreep is Sissy weer helemaal als nieuw
en zijn de kale plekken prachtig verdwenen.

 

Lees meer over cysteuze ovaria bij de cavia...