Op 27 juni 2018 komt de 6-jarige Staffordshire terrier Yankee op het spreekuur. Hij heeft plotseling een hele dikke wang.

Het lijkt hem niet zoveel pijn te doen en Yankee is er ook niet ziek van. Hij heeft geen koorts en eet normaal. De dierenarts vermoedt een ontsteking en Yankee krijgt anitbiotica en ontstekingsremmers mee. En inderdaad, de zwelling verdwijnt helemaal en Yankee ziet er weer normaal uit. Helaas van korte duur. Op 10 juli is de zwelling terug en dat is voor ons de reden om het proces onder verdoving te openen. Waarom? Omdat er een reden moet zijn waarom de ontsteking terug is. Meestal is er een vreemd lichaam aanwezig, een doorntje, een grasspriet, een stukje hout of....een kruipertje.

20180712 100010 1Dierenarts Wietske opent het proces

20180712 100119
Uit de diepte wordt het probleem boven water gehaald,
de grasaar van het kruipertje

Naamloos

 
Naamloos1
Yankee met drain na de ingreep

Het kruipertje is een eenjarige plant uit de grassenfamilie. Het plantje komt veel voor en de aartjes hebben een soort haartjes die gemakkelijk aan de vacht blijven hangen. Soms graaft zo'n aartje zich een weg naar binnen en veroorzaakt een ontsteking. Het hondenlijf wil dit aartje kwijt en er kan een soort fistelachtig abces ontstaan die pas definitief geneest als het aartje verwijderd wordt. Inmiddels zijn we bijna een week verder en Yankee doet het fantastisch!