Op 2 februari 2011 wordt de 5-jarige gesteriliseerde poes Kitty op de praktijk aangeboden met langdurige niesklachten. Ze is bij een andere dierenarts behandeld tegen een niesziekte-infectie maar ondanks dat blijft Kitty niezen en komt er zelfs af en toe bloed uit haar neus. Het niezen is vrij plotseling ontstaan en het valt op dat de snottebellen en de bloederige neusuitvloeiing voornamelijk uit het linker neusgat komen. Bij onderzoek blijkt dat Kitty een lange grasspriet in haar neusgang heeft zitten die daar voor veel irritatie en ontsteking zorgt.

Hoe komt een grasspriet in de neus van Kitty?

Katten eten gras. Dat is heel normaal. Katten eten gras om makkelijker te kunnen braken wat nodig is om haarballen kwijt te raken. Het hebben van haarballen is ook heel normaal, en zeker katten met een lange vacht hebben hier vaak veel last van. Wanneer de grassprieten opgebraakt worden, is het de bedoeling dat dit gras, al dan niet vergezelt door een haarbal, via de bek naar buiten komt. Soms echter wordt de grasspriet niet opgebraakt naar de mondholte (2), maar naar een verdieping hoger, de neusholte (1). De grasspriet blijft vervolgens achter het zachte gehemelte (palatum molle) steken en blijft daar hangen. Grassprieten hebben kleine weerhaakjes die er vervolgens voor zorgen dat deze grasspriet in de neusgang niet voor of achteruit kan .

De symptomen die vaak gezien worden bij katten die een grasspriet in de neus of keel hebben zijn:

- continu braken of proberen te braken, vaak vrij plotseling
- niet willen eten
- niezen
- één- of tweezijdige neusuitvloeiing
- bloedneus
- over de neus krabben

Onder verdoving wordt de lange grasspriet met een speciaal tangetje achter het zachte gehemelte vandaan gevist; dit moet voorzichtig gebeuren omdat de grasspriet gemakkelijk afbreekt. Bij Kitty wordt de grasspriet in zijn geheel verwijderd en wordt Kitty nabehandeld met antibiotica en ontstekingsremmers en is zij gelukkig van een nare kriebel in de neus verlost.


Hieronder ziet u enkele foto's van Kitty en de grasspriet die haar letterlijk in de weg zat.

afb0065
poes Kitty met eenzijdige bloedneus

afb0067
de lange grasspriet is uit de keel gehaald

afb0068
de grasspriet, een balpen ter vergelijking en de tang
waarmee de spriet is verwijderd

 

Lees ook het verhaal van poes Lucky...