Op 24 juli 2009 wordt 's avonds laat in de dienst een jonge reegeit door de Dierenambulance Groningen aangeboden die waarschijnlijk aangereden is. Ze kan niet staan en vertoont alle kenmerken van een volledige verlamming van de achterhand. De achterpoten zijn ongevoelig, kunnen niet meer bewegen en ook de reflexen in dat gebied zijn volledig afwezig. De dierenarts heeft echter geen aanwijzingen voor fracturen van de rug, het bekken of de achterpoten. De voorhand van het reetje lijkt wel normaal; afgezien van het feit dat deze reegeit erg overstuur en in paniek is levert het neurologisch onderzoek van voorpoten en kop geen afwijkingen op.

 

reegeit1
reegeit op de praktijk

Aangezien een verlamde ree in de natuur geen enkele kans heeft en ook een langdurige behandeling onmogelijk zou zijn werd gevreest voor de toekomst van dit mooie dier. Omdat de dierenarts geen aanwijzingen heeft voor fracturen en hij het vermoeden heeft dat dit reegeitje ten gevolge van trauma (zoals een aanrijding) lijdt aan spinale shock, wordt het dier met corticosteroïden behandeld.

Spinale shock is de aandoening waarbij er tijdelijk volledige of gedeeltelijke uitval optreedt van de zenuwbanen door druk op het ruggemerg. Deze druk op het ruggemerg is het gevolg van zwellingen in dat gebied die ontstaan na trauma. Wanneer het ruggemerg zelf niet beschadigd is kan er binnen enkele uren tot dagen herstel optreden wanneer we tijdig in staat zijn deze zwelling te verminderen.

Dit reegeitje wordt -op hoop van zegen - behandeld met prednisolonacetaat en zij wordt door de Dierenambulance naar het Dierenopvang Centrum Groningen gebracht.

We waren erg gelukkig en blij toen wij van de opvang vernamen dat het reetje de volgende morgen volledig hersteld was, kon lopen, springen en bokken en dat zij diezelfde dag uitgezet kon worden op de plaats waar zij de avond ervoor in bijna kansloze positie was gevonden!

reegeit2