Op 24 maart 2011 wordt de negen maanden oude kruising labrador Roos op de praktijk aangeboden met een enorm gezwollen kop. De eigenaar komt net bij het Hoornse Meer vandaan waar Roos heerlijk heeft gerend en gespeeld. Wanneer Roos uit de bosjes komt krijgt zij vrij plotseling een enorme gezwollen kop. De oogleden, lippen en neus zwellen zo op dat zij ineens een heel ander uiterlijk heeft gekregen ('als een sharpei', zoals de eigenaar zelf zei) en lijkt ook wat jeuk te hebben.

 

img_0256

ongelukkige Roos

Bij onderzoek op de praktijk blijkt Roos een vrij heftige allergische reactie te hebben aan de kop. Zoals op de foto te zien is is haar koppie behoorlijk gezwollen en kan ze hierdoor nauwelijks meer zien. Dit soort allergische reacties treden voornamelijk op door stekende insekten zoals wespen, bijen en hommels, maar ook bepaalde planten of chemische stoffen kunnen een dergelijke reactie veroorzaken. Voornamelijk bij jonge honden zijn de insekten berucht; ze spelen ermee of slikken ze in. Normaliter verdwijnt een dergelijke reactie binnen 24 uur zonder dat men veel hoeft te doen. Wanneer de reactie in de hals- of keelstreek plaatsvindt zal door de flinke zwelling benauwdheids- en zelfs verstikkingsgevaar kunnen ontstaan en dat is de reden dat we met een éénmalige injectie van een corticosteroïd (zoals dexamethason) de reactie stoppen. Deze groep behoort tot de spoedgevallen!

Ongeveer een half uur na de injectie van Roos begon de zwelling af te nemen en de volgende morgen was Roos weer geheel als nieuw zoals op onderstaande foto duidelijk wordt.

roos1
Roos als Roos