Op oudjaarsdag 2013 komt het 2-jarige vlinderhondje Benji op de praktijk. Hij heeft veel buikpijn en ook de pijnstiller die hij van de weekeind-arts heeft gekregen heeft niet veel effect gehad. Benji heeft veel pijn, is koortsig en is bij lange na zichzelf niet. Hoewel Benji niet braakt en ook geen diarree heeft moet er toch iets in de buik aan de hand zijn. Het baasje van Benji maakt zich grote zorgen, zeker toen zij een halve tandenstoker in zijn mandje vond.
Na een uitgebreid klinisch onderzoek hebben we besloten om in de buik van Benji te gaan kijken waarom hij zoveel buikpijn heeft. We hebben Benji verdoofd en we zijn alle buikorganen bij langs gegaan waarbij we al snel de oorzaak van zijn buikpijn konden traceren. En nee, het was geen tandenstoker....
Hier ziet u enkele foto's van Benji en zijn buikoperatie.
Benji
Dikke darm van Benji met links een doorschemerend 'vreemd lichaam'
Detail-opname
Ook rechts schemert iets door de darm
Detail-opname
Een stuk satéprikker van ongeveer 10 cm komt uit de dikke darm
Benji ligt uit te slapen na de ingreep. Zijn kwelgeest ligt naast hem
Benji is weer wakker na de operatie
En hij poseert alweer op de arm bij onze assistente Carla
Het was geen tandenstoker die Benji had opgegeten. Het was een satéprikker die zeer waarschijnlijk nog de geur van kip verspreidde. De prikker was via de maag door de hele dunne darm gegaan en vastgelopen in een bocht van de dikke darm. Op deze plek drukte de voor- en achterkant van de prikker bijna door de darm. Gelukkig waren we net op tijd om de prikker te verwijderen. Wanneer er een perforatie van de darm zou zijn ontstaan was Benji verder van huis. Een perforatie van een darm leidt zonder uitzondering tot een buikvliesontsteking en was een goed herstel onzeker geweest. Benji maakt het een paar dagen na de ingreep al weer erg goed. Hij maakte bij het controle-telefoontje al weer zoveel kabaal dat we zijn baasje niet eens konden verstaan. 'En dan is Benji weer de oude,' zei zijn baasje opgelucht.