Op dinsdag 18 februari 2014 komt de bijna vijf jaar oude rottweiler-teef Nila op de praktijk. Ze heeft het weekeinde veel gespeeld in het bos en heeft daarbij ook paardenmest gegeten. Nila is niet zichzelf. Ze heeft onder andere stukjes tak uitgebraakt, wil niet eten en voelt zich zichtbaar beroerd. Bij klinisch onderzoek valt eigenlijk alleen een iets gevoelige buik op. Ze heeft een normale temperatuur (38.5°C) en normale roze slijmvliezen. Nila wordt behandeld tegen de buikpijn en de misselijkheid en ze zal snel weer beter moeten zijn.

Het loopt helaas anders. De volgende dag is Nila er duidelijk slechter aan toe. Ze is slap, sloom, heeft nu een ondertemperatuur (37.7°C) en is uitgedroogd. Ze heeft rode slijmvliezen, wil absoluut niet eten, drinkt juist erg veel en heeft nog steeds een pijnlijke buik.

Op de röntgenfoto van de buik worden, afgezien van het beeld van uitdroging, geen afwijkingen gevonden. Omdat Nila veel drinkt wordt ook een uitgebreid bloedonderzoek gedaan. En daar ontdekten we een even verrassende als zeldzame aandoening waar Nila aan leed: Nila heeft de ziekte van Addison. Een aandoening waarbij vrij plotseling de bijnieren uitvallen met een ernstige zieke patiënt tot gevolg.

Door het uitvallen van de bijnieren stijgt het kalium in het bloed en daalt het natrium. Hierdoor raakt de patiënt ernstig uitgedroogd en daalt de bloeddruk wat leidt tot shock en door de verhoogde kaliumspiegel zal de hartslag levensgevaarlijk dalen.


UitslagNila1

 

Nila moet als de brandweer aan het infuus om de vochtbalans te herstellen en om medicijnen toe te dienen (dexamethason) die de gevolgen van de ziekte van Addison verminderen. Op onderstaande foto's ziet u Nila tijdens haar behandeling op de praktijk. We zijn inmiddels een week verder en het gaat weer erg goed met haar. Ze kan een lang en gelukkig leven leiden met haar ziekte, al zal zij wel dagelijks medicatie moeten krijgen om haar niet-werkende bijnieren te compenseren.

Lees meer over de ziekte van Addison...

 

 Nila6
Zieke Nila aan het infuus

Nila11
Assistente Daniëlle zorgt voor de nodige TLC

Nila1
Het herstel in spectaculair: na een kwartier is de eetlust terug

NIla7
'Honger!'

Nila8


Nila9
Wisseling van de wacht: assistente Emmie neemt over
'Waar zijn de brokjes?', denkt Nila

Nila2
'Oh, daar!'

Nila10
'Lekker!'

Nila3
Het infuus is afgekoppeld en Nila voelt zich herboren

Nila4
'Heb je nog meer? Ik kan netjes zitten, hoor'

 

 Het is 19 maart 2014 en we zijn exact een maand verder. Met Nila gaat het weer helemaal geweldig. Ze is enorm opgeknapt en gedraagt zich net als voor de hele episode. Vanmorgen kwam zij voor controle van de bloedwaarden. U kunt op het lijstje bloeduitslagen zien dat het natrium- en kaliumgehalte weer tot normale waarden is gekomen. Ook is duidelijk te zien dat de andere afwijkingen in het bloedbeeld eveneens zijn genormaliseerd: de verhogode calcium- en niewaarden (ureum en creatinine) vallen gelukkig weer allemaal binnen de normaalwaarden. Op onderstaande foto is goed te zien dat Nila zeer een fitte en vrolijke indruk maakt!


UitslagNila2Nila