Op 6 mei 2014 komt de 9 maanden oude Engelse buldog-reu Denzel op de praktijk met een dikke wang. In februari hebben we hem nog aan twee cherry-eyes geopereerd, dus Denzel kende de praktijk al een beetje. Denzel voelt zich niet erg ziek, eet goed en heeft een temperatuur van 39.1° Celsius. Aan de linkerkant van zijn kop heeft Denzel een harde verdikking bij de onderrand van zijn kaak op de plaats waar ook een lymfeknoop zit. Omdat we een ontsteking verwachten in het gebied van deze lymfeknoop krijgt Denzel ontstekingsremmers en antibiotica mee naar huis.

Op 19 mei komt Denzel terug. De harde verdikking is niet kleiner geworden en we stellen voor om onder sedatie een nader onderzoek in te stellen naar de origine van deze massa. We brengen Denzel onder narcose en komen bij het onderzoek iets tegen wat we zeker niet verwacht hadden:

Diep in het proces zit een grasspriet! Een grasspriet die zeer waarschijnlijk door Denzel is opgegeten en die zich een weg (van de minste weerstand) door het slijmvlies van zijn bek naar buiten heeft gebaand. Grassprieten hebben miniscule weerhaakjes waardoor deze sprieten alleen maar vooruit kunnen. En bij Denzel kwam de spriet bij zijn onderkaak terecht. Zie hier de foto's van Denzel en zijn grasspriet.

 

Denzel1Denzel wordt onder narcose gebracht

Denzel6
Denzel heeft een tube in de keel, de meest veilige narcose

Denzel2
Dierenartsen Wietske en Jan, en assistente Diana

Denzel5

Denzel3
De boosdoender: grasspriet

Denzel4

Denzel7
De flinke wond van Denzel

Denzel9
De wond wordt niet geheel dichtgehecht om toekomstig
ontstekingsmateriaal te kunnen laten afvloeien

Denzel8
De lelijkerd onder de microscoop waar de kartels goed te zien zijn