Schurft bij de cavia wordt veroorzaakt door de schurftmijten Trixacarus caviae en Chirodiscoides caviae. De Trixacarus mijt is de meest voorkomende en het belangrijkste symptoom is jeuk. De schurftmijten graven zich in onder de huid van de cavia.

 

Schurftcavia1Korsten, kaalheid en roodheid ten gevolge van schurft

Caviaschurft1

 

Wat zijn de symptomen van een schurftinfectie bij de cavia?

  • krabben, schuren en bijten ten gevolge van jeuk
  • kale plekken vooral op kop, hals, schouders en rug
  • korstvorming
  • rusteloosheid
  • secundaire huidontsteking

Hoe stellen we de diagnose schurft bij de cavia?

Op basis van het klinisch beeld en door middel van microscopisch onderzoek van een huidafkrabsel waarin de mijten en hun eitjes te vinden zijn stellen we de diagnose.

Hoe besmet een cavia zich met schurft?

De cavia besmet zich door direct contact met besmette cavia's en indirect via bijvoorbeeld hooi. De mijten kunnen soms lang onopgemerkt aanwezig blijven.

Hoe behandelen we een cavia met schurft?

Vroeger kregen cavia's met schurft drie maal een injectie met een mijtendodend middel. Tegenwoordig is een behandeling met een selamectine-bevattend middel voldoende. Dit middel wordt door middel van een pipetje in de nek gedruppeld en na drie weken herhaald. Zelden is een derde behandeling nodig. Daarnaast is het verstandig het hok goed schoon te maken en te ontsmetten; hooi dient daarbij vervangen te worden. Eventueel kan de secundaire huidontsteking behandeld worden met antibiotica en ontstekingsremmers.

Wat is de prognose?

Bij en adequate behandeling is de prognose goed.

Caviaschurft