Schimmelinfecties bij de cavia worden veroorzaakt door de huidschimmels Trichophyton mentagrophytes en Microsporum soorten waarbij de eerste het meeste voorkomt. Schimmel is ook besmettelijk voor de mens!
Wat zijn de symptomen van een schimmelinfectie bij de cavia?
De cavia kan een rode huid krijgen, er ontstaan ovale plekken met haarverlies en soms korstvorming. De symptomen zijn vooral zichtbaar rond de ogen, de oren en de lippen. Soms zien we uitbreiding naar de rug. De poten doen vaak niet mee. Jeuk is variabel.
Hoe besmetten cavia's zich met schimmel?
Cavia's besmetten zich door direct contact onderling of indirect via hooi, speeltjes, het hok of de water- en voerbak. Met name jonge dieren in de rui zijn gevoelig.
Hoe stellen we de diagnose?
Op basis van de klinische verschijnselen, op basis van microscopisch onderzoek of door middel van een schimmelkweek bevestigen we de diagnose. De speciale UV test (Woodse lamp) is vaak niet positief en is dus minder betrouwbaar. De schimmelkweek duurt helaas ongeveer 10 dagen.
Hoe behandelen we een cavia met schimmel?
Behandeling bestaat uit het toedienen van een antischimmelmiddel als griseofulvine (Grisoral drops gedurende 4-6 weken), itraconazol of ketoconazol in de bek of door middel was het wassen van de cavia met bijvoorbeeld een verdunde oplossing van Imaverol (enilconazol). Wat bijvoorbeeld goed werkt is deze oplossing in een plantenspuit te doen en de cavia om de vier dagen gedurende vier keer.
Wat is de prognose?
Bij adequate behandeling is de prognose goed. Denk er wel aan dat schimmelinfecties vaak hardnekkig kunnen zijn. Het goed schoonmaken van het hok en alle attributen is erg belangrijk; evenals de wetenschap dat ook de mens schimmel kan krijgen en overbrengen. Sommige cavia's hebben geen symptomen van schimmel maar zijn wel drager. In stressvolle situaties kan de schimmel de kop op steken.