Cavia's kunnen niet braken of boeren en wanneer er overmatig veel gas gevormd wordt in maag of darm kan dit levensgevaarlijk zijn. Gasvorming kan ontstaan door het geven van bedorven voer, te veel voer (overeten), verkeerd voer (als klaver en koolsoorten), stress, gebits-problemen of andere onderliggende ziekten. Deze overmatige gasvorming in maag of darm noemen we ook wel tympanie of trommelzucht. De darmflora kan verstoord raken en de verkeerde bacteriën kunnen de overhand nemen waardoor er naast te veel gas ook schuimachtig gas ontstaat wat nog moeilijker uit de darm verdwijnt.

Wat zijn de symptomen van tympanie?

Een cavia met tympanie kan de volgende symptomen vertonen:

  • een opgelopen, pijnlijke buik
  • erg onrustig of juist apathisch
  • niet eten
  • tandenknarsen (pijn)
  • in ernstige gevallen uitdroging, shock, benauwdheid en sterfte

Hoe stellen we diagnose tympanie?

Door een goed klinisch onderzoek van de cavia kunnen we de diagnose stellen. We voelen in de buik en luisteren naar de darm met de stethoscoop. Ook kunnen we een röntgenfoto maken om de gasvorming in beeld te brengen.

Hoe behandelen we een cavia met tympanie?

We behandelen de cavia met darmstimulerende middelen, pijnstillers, eventueel een infuus en soms is zelfs het geven van paraffine noodzakelijk om de maagdarmpassage te versnellen. Daarnaast dient de cavia vooral vezelrijk ruwvoer (Timothy hooi) te krijgen om de darm te stimuleren. Wanneer de cavia niet meer wil eten zal hij gedwangvoederd moeten worden met een uitgebalanaceerde dwangvoeding wat naast energie en bouwstoffen ook electrolyten bevat om uitdroging te voorkomen.

Hoe is de prognose?

Bij een adequate en snelle behandeling is de prognose redelijk goed. Wanneer de tympanie al langer bestaat en er zijn al shockverschijnselen dan is de prognose beduidend  minder goed. Tevens hangt de prognose af van de aan- of afwezigheid van onderliggende problemen zoals een gebitsprobleem.