Wat zijn eierstokcysten?

Eierstokcysten bij de cavia zijn met vocht gevulde blazen op de eierstokken. Deze eierstokken worden daarom ook wel cysteuze ovaria genoemd. De cysten ontstaan door een hormonale ontsporing van de cyclus van de cavia en meestal komen ze in beide eierstokken voor. Een normale eierstok is zo groot als een erwt, in geval van cysten kunnen deze wel tot 10 cm groot worden! 

Bij welke dieren komen deze cysteuze eierstokken voor?

Uiteraard zien we deze cysten alleen bij zeugjes. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 60-80% van de zeugjes vanaf twee jarige leeftijd in meer of mindere mate cysten op de eierstokken heeft.

 

Caviacysten6

 

Geven cysten altijd klachten?

Nee. In veel gevallen merkt u niks aan de cavia. Symptomen die waargenomen kunnen worden zijn:

  • niet willen eten
  • pijn
  • symmetrische kale flanken zonder jeuk
  • bloed in urine
  • ontstaan van een dikke buik

Caviacysten4Dezelfde cavia linker- en rechterflank. Goed is de symmetrische kaalheid te zien.
Deze cavia is overigens onder narcose.

Caviacysten5

Hoe stellen we de diagnose?

Op basis van de klinische verschijnselen is de waarschijnlijkheidsdiagnose te stellen. Met name de symmetrische kaalheid op de flanken zonder jeuk is een belangrijke bevinding. Vaak zijn de cysten in de buik te voelen. Een röntgenfoto of een echo kan de diagnose bevestigen.


Caviacysten8Röntgenfoto van een cavia. De enorme eierstokken zijn rood omcirkeld.


Hoe behandelen we cysten op de eierstokken?

Omdat een gedeelte van de cysten reageert op hormoontherapie kan gekozen worden om de cavia in te spuiten met GnRH (gonadotrophin relasing hormoon) om de eierstokken weer in het gareel te krijgen. Deze injectie moet na twee tot drie weken herhaald worden. Eenmaal 'weggespoten' cysten kunnen terugkomen en in die gevallen is herhaling van de injecties mogelijk. Omdat niet alle typen cysten gevoelig zijn voor deze therapie is een alternatief om de cysten operatief te verwijderen. 

 

Caviacysten1aDe beide cysteuze eierstokken nadat ze verwijderd zijn.

Hoe is de prognose?

De kans op recidive na de hormonale therapie is aanwezig. Nieuwe injecties kunnen dan geïndiceerd zijn. Wanneer een zeugje geopereerd wordt en goed herstelt van de ingreep is de prognose zonder meer goed en zal ook het haar snel terugkeren.

 

Caviacysten12Dezelfde cavia 5 weken na de ingreep.
Het haar op de flanken is weer prachtig terug.