Fretten kunnen zowel binnenshuis als buitenshuis worden gehouden. Zij moeten voldoende ruimte hebben om te kunnen bewegen en spelen en er gelden voor binnenshuis- en buitenshuis gehouden fretten andere regels:
Binnenshuis gehouden fretten:
- de oppervlakte voor één of twee fretten moet minimaal 2 m2 zijn, iedere fret die toegevoegd wordt heeft 0.5 m2 extra nodig
- de hoogte van het verblijf moet minimaal 60 cm zodat de fretten zich op kunnen richten
- een hoger hok is alleen zinvol wanneer er verdiepingen aanwezig zijn; de hoogte wordt anders niet benut
- de bodem dient een vaste structuur te hebben en mag niet bestaan uit draadgaas in verband met pootbeschadigingen
- de fretten moeten minimaal 2x per dag een uur uit de kooi om voldoende beweging te krijgen
- het verblijf moet op een koele plaats staan en niet in direct zonlicht
- de optimale omgevingstemperatuur is 18º Celsius, boven de 30º is levensgevaarlijk!
- als bodembedenking verdient zeil, linoleum of plastic de voorkeur boven stro of zaagsel. Fretten kunnen slecht tegen stof.
- gebruik lapjes, handdoekjes of een oud T-shirt als aanvulling
Buitenshuis gehouden fretten (hele jaar door):
- ruim opgezet buitenverblijf; voor twee dieren minimaal 6 m2, iedere fret die toegevoegd wordt heeft 0.5 m2 extra nodig
- de bodem dient een verhard oppervlak te hebben zoals tegels of beton
- indien de bodem uit aarde of zand bestaat is een goede afdichting onder de grond noodzakelijk om uitbreken te voorkomen
- het verblijf moet op een koele plaats staan en niet in direct zonlicht
- het verblijf dient een goede beschutting geven tegen kou, sneeuw en regen
- het slaapgedeelte dient extra geïsoleerd te zijn met het liefst een tochtsluis
- let op het bevriezen van drinktwater bij temperaturen beneden 0º Celsius
Inrichting van het verblijf
In het frettenverblijf zijn een aantal dingen onmisbaar:
1. Slaapgelegenheid
Een afgeschermd slaapgedeelte of slaaphok heeft voor één fret de minimale afmetingen van 30 cm breed, 40 cm lang en 25 cm hoog. Voor iedere extra fret moet er zowel in de lengte als in de breedte ongeveer 5 cm extra worden gerekend. Het slaapvertek bij buitenshuis gehouden fretten moet aan de bovenzijde dicht zijn, voor binnenshuis gehouden fretten is dit niet noodzakelijk. In het slaapgedeelte kunnen lappen of andere wasbare materialen worden gebruikt. Zaagsel, hooi en stro mogen niet gebruikt worden in verband met de zeer gevoelige luchtwegen van de fret voor stof.
2. Water en voer
Water wordt bij voorkeur aangeboden in een drinkfles met nippel. De fret kan de fles niet uitgraven en zodoende blijft het water schoon. Een vaste drinkbak van steen of kunstof kan ook, maar deze zal, net als de voerbak vast gezet moeten worden omdat veel fretten de neiging hebben om de bak om te gooien of uit te graven. De drinkfles en voerbak moeten niet te dicht bij het toilet geplaatst worden omdat fretten dit niet erg prettig vinden.
3. Toilet
Fretten zijn uitermate zindelijk en hebben een toiletbak met lage instap nodig. Een kunststoffen bak is aan te raden omdat deze gemakkelijk schoon te maken is. De vulling van de frettenbak kan bestaan uit kattengrit van een niet-stuivende en niet-klonterende soort. de bak dient dagelijks verschoond te worden.
4. Speeltjes
Fretten zijn zeer speelse diertjes die dagelijks een uitdaging moeten hebben. U kunt hiervoor diverse soorten speeltjes gebruiken zoals hangmatten, een kartonnendoos, een lege WC-rol, honden- en kattenspeeltjes of een tennsibal. Speeltjes mogen niet van rubber zijn, omdat de fretten hier stukjes vanaf kunnen bijten die verstoppingsverschijnselen kunnen veroorzaken.
Dagelijkse verzorging:
Het is raadzaam om dagelijks het hok en het toilet schoon te maken, evenals het verversen van het drinkwater en het bijvullen van de voerbak. De lappen en hangmatten moeten regelmatig gewassen worden en hoe vaker deze zaken gewassen worden, hoe minder u de fretten zult ruiken. Het huidvet van de fret blijft namelijk op de lappen en doeken achter. Voer wat naast de voerbak terechtgekomen is zal snel gaan schimmelen en zal ook dagelijks opgeruimd moeten worden.
bron: o.a. Stichting de Fret, www.fret.nl