Wat is beenmergdepressie?

Beenmergdepressie is de aandoening waarbij het beenmerg onvoldoende bloedcellen maakt met als gevolg dat de fret gevoeliger is voor infecties, bloedarmoede kan ontwikkelen en er bloedingen kunnen ontstaan. Meestal treedt beenmergdepressie op bij moertjes die lang loops zijn geweest.

Wat zijn bijnierproblemen?

De bijnieren zijn twee kleine orgaantjes die vlak bij de nieren liggen. Zij produceren hormonen die een belangrijke rol spelen in de stofwisseling van het dier. Bij veel fretten (mannelijk en vrouwelijk) vanaf ongeveer 3 jarige leeftijd kunnen deze bijnieren teveel geslachtshormonen (androgenen, oestrogenen en progesteron) produceren met allerlei gevolgen voor de gezondheid van de fret. Aanvankelijk is het vaak een goedaardige vergroting van de bijnier die deze overproductie veroorzaakt, maar soms ook goed- of kwaadaardige tumoren.

Wat is een insulinoom?

Insulinomen zijn kleine tumortjes in de alvleesklier. In een normale alvleesklier worden een aantal hormonen gemaakt, waaronder insuline. Insuline is nodig om suiker (glucose) vanuit de bloedbaan de lichaamscellen in te krijgen. Bij een tekort aan insuline (suikerziekte) gebeurt dit niet goed en zal het bloedsuiker stijgen; bij insulinomen gebeurt het tegenovergestelde en wordt er te veel insuline geproduceerd met een te lage bloedsuikerspiegel tot gevolg.

Wat is een oormijtinfectie?

De oormijt (Otodectis cyanotis) is een spinachtig diertje die in grote aantallen in de gehoorgangen van de oren van fretten voor kunnen komen. Met het blote oog zijn ze moeilijk waarneembaar, maar met een oorlamp (otoscoop) zijn ze goed zichtbaar te maken en door de warmte van deze almp worden de oormijten erg actief.