Wat is een insulinoom?

Insulinomen zijn kleine tumortjes in de alvleesklier. In een normale alvleesklier worden een aantal hormonen gemaakt, waaronder insuline. Insuline is nodig om suiker (glucose) vanuit de bloedbaan de lichaamscellen in te krijgen. Bij een tekort aan insuline (suikerziekte) gebeurt dit niet goed en zal het bloedsuiker stijgen; bij insulinomen gebeurt het tegenovergestelde en wordt er te veel insuline geproduceerd met een te lage bloedsuikerspiegel tot gevolg.

Hoe ontstaan insulinomen?

Op dit moment is het ontstaansmechanisme van insulinomen nog niet geheel opgehelderd. Vooralsnog wordt als de belangrijkste oorzaak de langdurige overprikkeling van de insuline-producerende cellen door een dieet met een overmaat aan suikers en koolhydraten genoemd. Het darmkanaal van de fret is namelijk niet aangepast aan een suikerrijk rantsoen. Lees meer over voeding....

Wat zijn de symptomen van een insulinoom?

De eerste verschijnselen die, vaak aanvalsgewijs, op kunnen treden zijn:

  • afwezig zijn, staren gedurende enkele seconden
  • gewichtsverlies
  • zwakte in achterhand, omvallen
  • veel slapen en moeilijk wakker te krijgen
  • speekselen en krabben aan de bek

Omdat het lichaam allerlei mechanismen heeft om het bloedsuiker te verhogen treden bovenstaande symptomen vaak periodiek op en worden dan afgewisseld door normale perioden die soms weken kunnen duren.

Wanneer de ziekte langer bestaat kunnen de volgende symptomen optreden:

  • ernstige sloomheid, zeer veel slapen
  • ernstige vermagering
  • toevallen
  • coma
  • sterfte


Hoe stellen we de diagnose?

De diagnose wordt gesteld op basis van de klinische symptomen en wordt bevestigd door na ongeveer vier uur vasten het bloedsuikergehalte te bepalen. Bij een bloedsuiker lager dan 4 mmol/l is de aanwezigheid van insulinomen zo goed als zeker.

Wat is de behandeling van een insulinoom?

De allerbeste oplossing is het chirurgisch verwijderen van de insulinomen door een ervaren dierenarts. Helaas kunnen we hier het proces slechts mee vertragen: de kans dat er insulinoompjes 'gemist' worden is groot en ook zullen er nieuwe ontstaan. Ook kunnen er omstandigheden zijn die het operatierisico verhogen zoals de leeftijd en eventueel aanwezige hartproblemen. Wanneer wij een fret van een insulinoom verdenken, zal er in de meeste gevallen een therapie gestart worden die er op gericht is het bloedsuikergehalte te verhogen. Daarnaast is het verstandig het dieet aan te passen: frequente maaltijden van eiwtrijk voer van goede kwaliteit zoals Totally Ferret. Eénmaal daags extra dierlijk eiwit (bijv. Hill's a/d), eieren of vlees is daarbij een goede aanvulling. Suikerhoudende produkten (zoals koekjes en rozijnen) moeten vermeden worden.

Wat moet men doen wanneer de fret plotseling omvalt of een toeval krijgt?

Plotseling omvallen of een toeval krijgen is meestal het gevolg van een te laag bloedsuikergehalte, een zogenaamde 'hypo'. Het bloedsuikergehalte wordt zo laag dat er de fret flauwvalt. Wanneer een 'hypo' optreedt moet u direct met een theelepeltje opgeloste druivensuiker in het bekje doen, ook als de fret niet meer kan slikken. De suikers worden door het mondslijmvlies opgenomen en het bloedsuiker zal stijgen. De fret voelt zich meestal binnen een kwartier weer veel beter.