Wat is een oormijtinfectie?

De oormijt (Otodectis cyanotis) is een spinachtig diertje die in grote aantallen in de gehoorgangen van de oren van fretten voor kunnen komen. Met het blote oog zijn ze moeilijk waarneembaar, maar met een oorlamp (otoscoop) zijn ze goed zichtbaar te maken en door de warmte van deze almp worden de oormijten erg actief.oormijt8oormijt onder de microscoopWat zijn de symptomen van een oormijtinfectie?

Fretten met oormijt hebben vaak vieze oren waarbij de oorschelp soms een donkere substantie kan bevatten. Ze hebben meestal jeuk aan de oren en er kan ooruitvloeiing aanwezig zijn. In zeldzame gevallen zal vanuit een oormijtinfectie een middenoorontsteking kunnen ontstaan met koorts, algeheel ziek zijn en neurlogische klachten (zoals rondjes draaien).

Hoe stellen we de diagnose oormijtinfectie?

Wanneer de oren met een otoscoop gecontroleerd worden is de diagnose niet moeilijk te stellen.

Hoe behandelen we een oormijtinfectie?

Een éénmalige behandeling met een pipet Stronghold© is voldoende om de oormijten te doden. De eventuele secundare uitwendige oorontsteking zal tevens bestreden worden met een antibioticumhoudende oorzalf.  Wanneer het oor erg vies door ontstekings-materiaal en oorsmeer kan het zinvol zijn de oren te spoelen met een milde oorreiniger.

Hoe is de prognose?

De prognose is bij een adequate behandeling goed. Er treden echter regelmatig recidieven op; een oormijtinfectie bij de fret komt nogal eens terug.

 

oormijt9meerdere oormijten (rode pijlen) onder de microscoop