Vaccinaties of inentingen vinden plaats om dieren niet onnodig ziek te laten worden. Vaccinaties zijn niet verplicht (op hondsdolheid bij grensoverschrijding na), maar wel verstandig. Een aantal zeer ernstige en soms zelfs dodelijke ziekten hebben we in Nederland door structurele inenting goed terug kunnen dringen (denk aan hondenziekte). Honden kunnen worden ingeent tegen parvovirus, ziekte van Weil, hondenziekte, herpesvirus, leverziekte, kennelhoest en hondsdolheid. Wilt u effect hebben van het inenten van uw hond, dan is het advies om dat jaarlijks te laten doen. Er zijn entschema's opgesteld waarmee uw hond maximaal beschermd wordt.
Het vaccinatieschema wat op dit moment algemeen wordt toegepast en wat ook geadviseerd wordt door de faculteit Diergeneesgekunde in utrecht is als volgt:
Tevens wordt geadviseerd om honden op 9 weken leeftijd de neusenting tegen kennelhoest te geven en deze daarna jaarlijks te herhalen. Het vaccin tegen hondsdolheid is alleen verplicht wanneer uw hond naar het buitenland gaat. Deze vaccinatie moet minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven worden en is drie jaar geldig.
Hier worden kort de ziekten besproken waartegen we uw hond kunnen inenten:
Parvo
Parvo wordt veroorzaakt door het parvovirus. De infectie vindt plaats door opname van virusdeeltjes die voornamelijk in de ontlasting van besmette honden voorkomen. Het virus is erg stabiel in de omgeving hetgeen betekent dat het virus lang infectieus blijft en het virus is ongevoelig voor veel ontsmettingsmiddelen. Vooral puppies zijn erg gevoelig voor het virus en het komt voor dat hele nesten aan parvo sterven. De ziekte wordt gekenmerkt door koorts, braken en diarree. Bij jonge dieren wordt soms ook de hartspier aangetast.
darmstelsel en soms hartspier
Hondenziekte (ziekte van Carré)
Hondenziekte wordt veroorzaakt door een virus wat de luchtwegen, de darmen en soms het zenuwstelsel aantast. Vooral jonge honden zijn gevoelig voor deze ziekte. Besmette dieren hebben koorts, neus- en ooguitvloeiing, diarree, dikke voetzooltjes en soms korsten op de neus. In enkel gevallen kunnen ook neurologische problemen ontstaan. (zogenaamde 'tics'). Vroeger kwam hondenziekte veel voor in Nederland en leidde tot veel sterfte bij jonge honden. Tegenwoordig zien we dankzij het goed inenten van onze honden zelden meer hondenziekte.
neus, hersenen, longen en darmstelsel
Infectieuze leverziekte (hepatitis contagiosa canis)
Deze ziekte wordt door een virus veroorzaakt en met name jonge honden zijn gevoelig. Infectie vindt plaats door inademing van virus of opname via de bek. Het is een acuut optredende ziekte gekenmerkt door ooguitvloeiing, hoge koorts, een vergrote lever en vochtophopingen in het lichaam.
oog en lever
Ziekte van Weil (leptospirose)
De ziekte van Weil wordt veroorzaakt door een bacterie die voornamelijk in de urine van een besmette hond en de urine van de bruine rat voorkomt. Infectie treedt dan ook op door contact met deze urine. De ziekte kan vrij snel erg heftig worden met als symptomen koorts, algemeen ziek zijn, maagdarmstoornissen, nierontsteking en geelzucht ten gevolge van leverontsteking.
lever, nieren en darmstelsel
Lees meer over de ziekte van Weil...
Kennelhoest
Kennelhoest wordt veroorzaakt door meerdere verwekkers waarbij het parainfluenza virus en de Bordetella bacterie de belangrijkste zijn. Soms speelt het canine adenovirus type II een rol. Honden besmetten zich door opname of inademing van de kiemen.Vaak hangt het uitbreken van de ziekte samen met bepaalde stressmomenten zoals een verhuizing of naar het pension. De verschijnselen omvatten een rauwe droge hoest waarbij de hond zelfs kan braken. De honden zijn zelden algemeen ziek.
keel en luchtpijp
Hondsdolheid (rabies)
Het rabiesvirus is besmettelijk voor alle warmbloedige dieren waaronder hond, kat en de mens. Besmetting vindt meestal plaats door een beet van een geinfecteerd dier als een vos of een dolle hond omdat speeksel veel virus bevat. De ziekte kent meerdere stadia waaronder die van agressief gedrag. In bijna alle gevallen verloopt de ziekte fataal. Nederland is officieel vrij van rabies.
hersenen
Lees meer over hondsdolheid...
Herpesvirus
Het betrokken herpesvirus wordt tijdens de dracht of net na de geboorte op de pups overgebracht. De teef kan drager van het virus zijn zonder er zelf ziek van te zijn. Een infectie met dit herpesvirus kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen en abortus bij de teef en bij de jonge pups zien we symptomen als braken, sloomheid en diarree waarbij ook pups kunnen overlijden.
baarmoeder bij de teef, darmstelsel bij de jonge pups