Puberteit

De puberteit van reuen begint gemiddeld op een leeftijd van 6 maanden en is meestal op een leeftijd van 12 maanden opgehouden. Een teef zal haar eerste loopsheid op een leeftijd van 6 tot 9 maanden vertonen, maar kent een grote variatie. Bij grote rassen is het vrij normaal dat zij soms pas rond het tweede levensjaar voor de eerste maal loops worden.


Cyclus

Teven van de wolf zijn mono-oestrische dieren en dit betekent dat zij slechts eenmaal per jaar loops worden. Bij sommige gedomesticeerde rassen, vooral die rassen die nog dicht bij de wolf staan zoals de saarlooswolfhond, is dit behouden gebleven. De meeste gezelschapshonden worden 2-3 keer per jaar loops. Tussen de loopsheden zit gemiddeld 6 maanden, maar ook dit tijdsinterval is aan grote variatie onderhevig.


De loopsheid wordt in twee fasen verdeeld:

  1. In de pro-oestrus  zal de vulva van de teef opzwellen en zal zij bloederige uitvloeiing hebben. De hierbij afgegeven feromonen trekken reuen aan, maar de teef laat zich in dit stadium niet dekken. Deze fase duurt gemiddeld 9 dagen (maximum van 17 dagen).
  2. In de oestrus neemt de zwelling van de vulva iets af en zal de uitvloeiing verminderd zijn. De kleur verandert van rood naar geelbruin. De teef trekt naast reuen ook andere teven aan en zal nu de dekking accepteren. Ook deze fase duurt gemiddeld 9 dagen (maximum 21 dagen). In deze fase vindt de eisprong plaats.

amy met pups dag 1