Fokken met uw hond is een leuke en spannende bezigheid. Als alles tenminste goed gaat. Er komt namelijk heel wat bij kijken. Als eigenaar van de teef bent u bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het uitkiezen van een geschikte reu en het vaststellen van het juiste moment van dekken. Daarnaast moet u ook nog de dracht en de geboorte begeleiden en na de bevalling de teef en pups goed verzorgen.
Algemeen
Allereerst willen we een misverstand uit de wereld helpen: het is niet zo dat het krijgen van een nestje beter is voor de gezondheid van een teef. Als dat uw motivatie is om met uw teef te fokken, kunt u uw dierenarts beter om advies vragen voor een effectieve geboortebeperking.
Ontwormen
Ontworm de teef voor ze gedekt wordt. De pups moeten op een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken ontwormd worden. Herhaal dan ook de behandeling bij de moeder. Overleg ook met uw dierenarts voor welke vaccinaties uw teef in aanmerking komt en laat haar inenten vóórdat ze loops wordt en u haar wilt laten dekken.
De dracht
Een teef draagt gemiddeld 63 dagen. Als ze een klein aantal pups draagt, kan dit enkele dagen langer duren. Als een teef vier weken drachtig is, kunt u meestal al de 'vruchtkamertjes' voelen. Deze zijn ook te zien op een echografie van de buik. Pas na ongeveer zes weken (afhankelijk van het aantal pups) krijgt de teef een dikkere buik.
De geboorte
De geboorte kondigt zich meestal een dag van tevoren aan: de teef is onrustig en vertoont 'nestelgedrag'. Haar lichaamstemperatuur is op dat moment ongeveer één graad lager dan normaal. Als de teef wat helder, lichtgroen vruchtwater verliest, kunt u de eerste pup binnen enkele uren verwachten. Het verloop van een geboorte kan heel verschillend zijn. Het is afhankelijk van het ras, het aantal pups en de conditie van de teef. Ook rust speelt een belangrijke rol. De eerste pup komt soms wat moeizaam ter wereld, maar de volgende pups volgen meestal heel vlot. Gemiddeld duurt het 45 minuten voor er weer een pup geboren wordt, maar ook tussenpozen van een uur zijn heel normaal.
De moeder likt haar pasgeboren pup schoon. Zo haalt ze de vruchtvliezen van de pup af en ze stimuleert de ademhaling. De navelstreng scheurt meestal vanzelf op de juiste plaats af. Laat de teef met haar pups verder met rust zodat de bevalling zo natuurlijk mogelijk kan verlopen. De pups vinden al gauw een tepel en proberen te drinken. Met hun zuigen stimuleren ze niet alleen het toeschieten van de melk, maar ook de voortgang van de bevalling. De nageboorten worden tussen de geboorten door uitgedreven. Ze vallen nauwelijks op doordat de teef ze meestal direct opeet.
Raadpleeg uw dierenarts als:
-
De teef 2 dagen over tijd is;
-
Ze donkergroen of stinkend vloeit;
-
Er na 30 minuten krachtige buikpers geen pup komt;
-
Er sinds de laatste pup al twee uur verstreken is terwijl er nog meer pups worden verwacht;
-
De teef overstuur is of zich agressief gedraagt tegen haar pups;
-
De teef na de geboorte onrustig blijft (misschien is er nog een pup of een nageboorte achtergebleven of dreigt er een ontsteking van de melkklieren).
De zogende teef
Het is normaal dat een teef tot drie weken na de bevalling blijft vloeien. Eerst is het groenrood gekleurd; later lichtrood en ten slotte wordt het helder slijm. Let op: chocoladekleurige, stinkende uitvloeiing is afwijkend (dit kan wijzen op een baarmoederontsteking). Ook voor een zogende teef is een compleet hondenvoer geschikt, u kunt de teef het best puppybrokken voeren ivm hoge calorische waarde. De behoefte aan voedsel kan oplopen tot wel twee à drie keer de normale hoeveelheid, afhankelijk van het aantal pups. Geef de teef verdeeld over de dag meerdere porties te eten.
Gewicht
Het is belangrijk om te weten of een pup goed groeit. Noteer daarom het geboortegewicht van de pups en blijf ze de eerste weken één tot twee maal per dag wegen. Zo controleert u de melkopname per pup. Gemiddeld verdubbelt het geboortegewicht zich in zeven tot acht dagen. Als een pup in gewicht afneemt, is dat een reden om contact op te nemen met uw dierenarts.
Voeding
In de eerste drie weken drinken de pups uitsluitend bij hun moeder. Na vijf tot zes weken neemt de melkproductie bij de moeder af en hebben de pups meer vast voedsel nodig. Speciaal puppyvoer heeft een goede samenstelling en voldoet volledig aan de behoefte van snelgroeiende pups. Het is onverstandig om extra mineralen en vitaminen toe te voegen, dit kan ernstige schade aan de gezondheid van de pups veroorzaken.
Bijklauwtjes
Soms hebben de pups een vijfde teentje aan één of beide achterpootjes. U kunt ze binnen vier dagen na de geboorte laten verwijderen door de dierenarts. Daarna is het verboden en mag het alleen nog op medische indicatie.
Spoelwormen
Heel vaak zijn de pups al vóór de geboorte in de baarmoeder besmet met spoelwormen en daar kunnen ze erg ziek van worden. Ontworm ze daarom samen met de moederhond op een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken en vervolgens als ze 3, 4, 5 en 6 maanden zijn. Vanaf die tijd herhaalt u het ontwormen elk kwartaal.
Het is zeer verstandig om uw pup te laten inenten tegen een aantal zeer besmettelijke en levensgevaarlijke ziekten. Omdat vaccinatie maatwerk is, volgt niet iedere dierenarts hetzelfde schema. Meestal zal een pup als hij zes weken oud is worden ingeënt tegen de hondenziekte en parvo, beide dodelijke ziektes.