Wat is een blaasontsteking?

Bij een blaasontsteking is de blaaswand ontstoken en daardoor erg gevoelig; urine wat vanuit de nieren in de blaas terecht komt wekt een samentrekking van de blaaswand op waardoor de hond vaak kleine soms bloederige plasjes doet en ook meer moeite heeft om zindelijk te blijven.

 

blaasstenen daisy 13blaasstenen op de röntgenfoto



Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking?

Honden met een blaasontsteking kunnen de volgende symptomen vertonen:

  • vaak kleine plasjes
  • bloed in de urine
  • persen op urine
  • plassen in huis
  • pijn bij plassen


Hoe ontstaat een blaasontsteking?

Een blaasontsteking kan op zich zelf staan, maar veel vaker is de oorzaak van de blaasontsteking de vorming van blaasgruis (struviet, calciumoxalaat) of blaasstenen. Deze kristallen irriteren de blaaswand en er kan zelfs een verstopping van de plasbuis ontstaan wanneer er veel gruis of stenen worden gevormd. Deze honden kunnen hierdoor helemaal niet meer plassen en er zal snel nierschade, bloedvergiftiging, shock en zelfs sterfte kunnen optreden. U begrijpt dat deze gelukkig zeldzame complicatie altijd een SPOEDGEVAL is! De blaasontsteking zelf verandert de pH (zuurgraad) van de urine zodanig dat de blaasontsteking zelf de vorming van kristallen in de hand werkt. Deze vicieuze cirkel moet daarom doorbroken worden door zowel de blaasontsteking (antibiotica, pijnstillers en eventueel blaasverslappers) als het gruis (dieet) en stenen (chirurgie) aan te pakken.

Hoe stellen we de diagnose?

Op basis van de klinische symptomen en een gedegen onderzoek van de urine is vast te stellen of er sprake is van een blaasontsteking en blaasgruis. Eventuele kristallen zijn goed aan te tonen onder de microscoop, en bij de verdenking blaasstenen is het raadzaam een röntgenfoto van de blaas te maken.

Hoe behandelen we een blaasontsteking/blaasgruis?

De blaasontsteking wordt bestreden met antibiotica, pijnstillers en eventueel blaasverslappers. Daarnaast is het raadzaam de hond meer te laten drinken (bijvoorbeeld met nat voer) waardoor de hond meer urine zal produceren. Hierdoor worden bacteriën en kristallen makkelijker uitgespoeld. Wanneer blaasgruis een rol speelt zal een speciaal dieet voorgeschreven worden waarbij de kans op het neerslaan van kristallen minimaal is. De hond mag naast dit dieet dan ook geen extraatjes meer hebben omdat deze de minerale samenstelling en de zuurgraad van de urine negatief kunnen beïnvloeden.

Wanneer blaasstenen aanwezig zijn die te groot zijn om uit te plassen zullen deze operatief verwijderd moeten worden.

 

Fotoserie blaasstenen verwijderen hond....

 

Hoe is de prognose?

Honden die eenmaal bewezen hebben dat zij bij een normaal dieet blaasgruis ontwikkelen zullen dat in de regel blijven doen. Het is daarom van groot belang dat het speciale dieet zorgvuldig en strikt gegeven wordt zonder 'smokkelen'; de prognose is dan goed.