Waarom zijn chocolade en chocoladeprodukten giftig voor de hond?

Chocolade wordt gemaakt van cacaobonen. Cacaobonen bevatten onder andere de stof theobromine. Theobromine geeft pure chocolade de typische bittere smaak. Theobromine kan door de hond slecht worden afgebroken waardoor er snel een overdosering plaats vindt. Theobromine heeft een stimulerend effect op het zenuwstelsel en de hartspier, het geeft verslapping van de gladde spieren, het verwijdt bloedvaten en bevordert de afscheiding van urine.

Chocolade

 

Wat zijn de symptomen van een chocoladevergiftiging?

De eerste symptomen treden ongeveer 5 a 6 uur na inname op:

  • rusteloos en nerveus zijn
  • veel plassen
  • misselijkheid en soms braken
  • verhoogde hartslag
  • koorts
  • stuiptrekkingen
  • coma en soms sterfte

Zijn alle soorten chocolade even gevaarlijk?

Omdat het percentage theobromine verschilt tussen de verschillende soorten chocoalde zijn niet alle soorten chocolade zijn even gevaarlijk. We kennen grofweg 4 soorten chocolade met ieder een eigen percentage theobromine: bakkerschocolade (1.365%), pure chocolade (0.528%), melkchocoalde (0.154%) en witte chocolade waarin praktisch geen theobromine zit. Dit betekent dat bakkerschocolade en pure chocolade veruit het grootste gevaar kunnen opleveren.

In onderstaande tabel staan voor verschillende lichaamsgewichten de gevaarlijke hoeveelheid melk- en pure chocola in grammen:

lichaamsgewicht hond (kg)   melkchocola (gram)   pure chocola (gram)
     
                      2                           130                  15
              4           250            30
            10           600            65
            15           850           100
            18          1150           135
            22          1430           160
            25          1750           190
            32          2050           230
 

 

Wat is de behandeling bij een chocoladevergiftiging?


Wanneer uw hond chocola heeft gegeten is het in eerste instantie raadzaam om na te gaan wat voor chocolade het is geweest en welke hoeveelheid. Er zijn diverse Chocolade Calculators beschikbaar die op basis van de soort chocolade, het aantal grammen en het gewicht van de hond uit rekenen of u zich meer of minder zorgen moet maken. Bij twijfel is het verstandig om de dierenarts zo snel mogelijk te raadplegen. Hij kan met een injectie apomorfine de hond laten braken zodat de schadelijke theobormine wordt uitgebraakt.

 

Is de hoeveelheid chocolade die mijn hond heeft gegeten schadelijk? Vul de hoeveelheid in op de Chocolade Toxiciteits meter:


Chocolade Toxiciteits meter