Wat is een maagtorsie of maagdilatatie-volvulus syndroom?
Een maagtorsie is een acute aandoening bij de hond waarbij een abnormale grote hoeveelheid gas de maag doet uitzetten (dilatatie), en kan samengaan met het draaien van de maag (volvulus of torsie). Deze aandoening is een echt spoedgeval en moet direct verholpen worden. Wanneer een maagtorsie niet binnen 5 uur behandeld wordt is het sterfte percentage 100%. De maagtorsie komt voornamelijk voor bij grote hondenrassen op middelbare leeftijd, zoals de bordeaux dog, duitse dog, duitse herder, ierse setter en duitse staande.
Wat zijn de symptomen van een maagdilatatie-volvulus?
De hond wordt onrustig, gaat kokhalzen, probeert te braken waarbij er behalve wat slijm niet veel komt, en de hond krijgt snel een dikke opgezette buik net achter de ribboog. De algehele toestand van de hond kan snel verslechteren doordat de opgezette maag het normaal funktioneren van de longen (door druk op het middenrif) en de bloedsomloop bemoeilijkt. De hond gaat snel en oppervlakkig ademen, kan koud aanvoelen met een verlaagde lichaamstemperatuur en kan uiteindelijk in shock raken en zelfs overlijden. Vaak treedt de maagtorsie op na de maaltijd en vooral wanneer de hond kort na de maaltijd veel beweging heeft gehad.
Hoe ontstaat een maagdilatatie-volvulus?
Men weet niet precies hoe dit ziektebeeld ontstaat. De meest belangrijke oorzaak is het inslikken van veel lucht, veel beweging na de maaltijd en de anatomie van de hond. Zo zien we voornamelijk de maagdilatatie bij grote honden met een diepe borstkas. Gasproductie in de maag speelt tevens een rol. Ondanks dat er een aantal factoren een grote rol lijken te spelen, is het exacte mechanisme van de maagtorsie nog niet opgehelderd.
Hoe behandelen we een hond met een maagdilatatie-volvulus?
Het aller belangrijkste is om zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan. Allereerst zullen we middels een maagsonde de maag proberen te legen. Het gas in de maag kan op deze manier worden afgevoerd en vervolgens spoelen we de maag met water om de restanten voer uit de maag te krijgen. Soms is het noodzakelijk om van buitenaf de maag aan te prikken om het gas te laten verdwijnen. Wanneer het niet lukt om met de sonde in de maag te komen, is de enige mogelijkheid de hond operatief te benaderen. De maag wordt hierbij weer in de normale positie terug gelegd en hij wordt vast gezet aan de binnenkant van de buikwand om een nieuwe kanteling te voorkomen in de toekomst.
Wat is de prognose van een maagdilatatie-volvulus?
Wanneer niet operatief hoeft worden ingegrepen zijn de meeste honden met de juiste medicijnen en het juiste voer snel weer de oude. Omdat de maag in dit geval niet wordt vastgezet bestaat de kans op recidieve. Om deze reden kan de maag alsnog worden vastgezet. Wanneer in de acute situatie wel moet worden besloten tot het operatief herstellen van de maagtorsie, hangt de prognose onder andere af van de toestand van de hond en de schade die inmiddels is opgetreden aan de organen milt, alvleesklier en maagwand. Deze organen kunnen namelijk beschadigd raken ten gevolge van het zuurstof tekort wat door de uitgezette maag is ontstaan. Ook is bekend dat er hartritme stoornissen kunnen ontstaan na de operatie (ook door zuurstof tekort van de hartspier).
Wat kunt u preventief doen?
-
Laat uw hond vóór het eten uit
-
Zorg er voor dat er minstens anderhalf uur zit tussen eten en spelen/wandelen
- Geef meerdere kleinere porties voer per dag
- Honden die schrokkerig eten (en dus veel lucht inslikken!) van een verhoging laten eten of een steen in de voerbak leggen. Er zijn ook speciale voerbakken verkrijgbaar tegen schrokken (zie foto)
- Pas op met sneeuw eten of koud water drinken