Wat is een voedselallergie?
Een voedselallergie (of -intolerantie) is de aandoening waarbij de hond overgevoelig is voor een bepaald bestanddeel in het voer. Meestal wordt de allergie veroorzaakt door de eiwitbron. Voedselallergie gaat gepaard met jeuk en huidproblemen, een gedeelte van de honden vertoont daarnaast ook maagdarmklachten. Naar schatting wordt 1% van de huidproblemen veroorzaakt door een voedselallergie. Voedselallergie treedt op bij dieren van alle leeftijden en is niet seizoensgebonden zoals bijvoorbeeld atopie.
Hoe ontstaat een voedselallergie?
Hoewel het werkingsmechanisme nog niet geheel duidelijk is reageren de cellen in de huid en/of in het spijsverteringskanaal overgevoelig op bepaalde eiwitten in het voer. Deze eiwitten (allergenen) veroorzaken een heftige overgevoeligheidsreactie met allerlei symptomen tot gevolg. De eiwitbron kan een nieuw ingedriënt van het voer zijn waarop de hond reageert, maar het is ook bekend dat honden ineens allergisch reageren op bestanddelen die al tijden in het voer aanwezig zijn. Wanneer een hond allergisch reageert op een eiwitbron dan zal de hond dat in de regel zijn levenlang blijven doen. Een voedselallergie bij de hond gaat nog wel een samen met een vlooienallergie of atopie.
Welke voedingsmiddelen kunnen een allergie veroorzaken?
In principe kan ieder bestanddeel van de voeding een allergie opwekken, maar meestal is het de eiwitbron, zoals rund, eieren, kip, lam, soja of tarwegluten. Het ontstaan van een voedselallergie zegt overigens niets over de kwaliteit van het voer. Mensen denken vaak dat zij geen goed voer aan de hond geven, maar hetzelfde voer zal bij een andere hond geen enkel probleem opleveren. We moeten de voedselallergie niet verwarren met de intolerantie voor melksuiker (lactose). Volwassen dieren verliezen in de regel het enzym lactase wat het melksuiker afbreekt. Dit heeft als gevolg dat veel volwassen dieren aan de diarree gaan wanneer zij melkprodukten gevoerd krijgen. Dit is een normaal verschijnsel en verdwijnt normaliter wanneer gestopt wordt met het geven van melkprodukten.
Wat zijn de symptomen van een voedselallergie?
De voornaamste symptomen zijn jeuk en problemen met de huid, vooral aan oren, tenen, buik, liezen, oksels en op de achterkant van de poten:
- jeuk
- rode huid
- pusteltjes en pukkeltjes
- huidontstekingen
Deze huidproblemen kunnen gepaard gaan met maagdarmklachten als braken, diarree, frequent 'rommelende' darmen, het laten van winden en darmkrampen.
Hoe stellen we de diagnose?
Op basis van de klinische klachten, het verhaal van de eigenaar (recente voerwisseling) en het uitsluiten van andere oorzaken van jeuk (zoals een vlooienallergie) kan de waarschijnlijkheidsdiagnose worden gesteld die meestal met een eliminatiedieet bevestigd kan worden. Een eliminatiedieet is een dieet wat geen bestanddelen bevat waarop de hond allergisch kan reageren. De eigenaar kan zelf een dieet bereiden van ingedriënten die de hond nog nooit heeft gegeten (geit, struisvogel of zelfs kangoeroe), maar er zijn ook commerciële hypo-allergene dieten op de markt. Er zijn hiervan zelfs dieten waavan de eiwitten zo klein 'geknipt' zijn dat het hondenlichaam deze niet meer als lichaamsvreemd herkent en er dus ook niet meer op reageert. Het eliminatiedieet dient minimaal zes weken lang te worden gegeven en de hond mag naast dit voer niets anders eten. Wanneer er sprake is van een voedselallergie zullen de darmklachten met enkele dagen en de huidklachten met zes tot negen weken verdwijnen.
Wat is de behandeling van een voedselallergie?
Wanneer met het eliminatiedieet bewezen is dat de hond aan een voedselallergie lijdt kan er voor gekozen worden om met een provocatiedieet te testen welke voeders wel, en welke niet worden geaccepteerd (de 'provocatie'). Dit is echter een langdurige en vaak omslachtige aanpak. Tegenwoordig wordt er veel vaker gekozen om de hond een commercieel hypo-allergeen dieet te geven zodat de klachten ook in de toekomst weg blijven.
Hoe is de prognose?
Wanneer de hond klachtenvrij is op het hyo-allergene dieet is de prognose goed.