Wat is groeipijn?

Groeipijn of enostosis is een aandoening die voorkomt bij honden in de groei. Zolang de hond groeit, zal de groeipijn een rol spelen met bijbehorende klachten; wanneer de hond volledig is uitgegroeid (rond 18 maanden leeftijd) zal de aandoening vanzelf verdwijnen. Groeipijn komt voornamelijk voor bij jonge honden van snelgroeiende grote rassen en openbaart zich meestal rond de 4e-6e levensmaand.

apporteren 021

 

Hoe ontstaat groeipijn?

Bij de groeiende hond groeien uiteraard de botten mee. Het bot wordt langer en dikker en ook de voedingsbehoefte van het bot wordt groter. De voeding van het groeiende bot wordt geregeld door aanvoerende slagaders en afvoerende aders. Deze bloedvaten die het bot van bloed voorzien lopen door de zogenaamde voedingskanalen die door de schors van het bot lopen. Bij de groeiende hond moet dus ook het voedingskanaal in diameter toenemen. Hier gaat het bij enostosis mis.

De voedingskanalen groeien niet snel genoeg mee zodat deze relatief te klein blijven. Het netto resultaat is vervolgens dat er een relatief te grote ader en slagader door dit voedingskanaal moeten lopen. Omdat de aanvoerende slagader sterker is en een hogere bloeddruk kent dan de afvoerende ader, wordt de afvoerende ader dichtgedrukt en zal het bloed makkelijker het bot in gepompt worden dan eruit. Het bloed zoekt vervolgens een andere uitweg dan via de ader het bot uit en komt terecht tussen het bot en het beenvlies. Het beenvlies wordt hierdoor erg pijnlijk en kan gedeeltelijk loslaten van het bot, hetgeen nog meer pijn zal gaan doen. Deze pijn noemen we groeipijn.

Wat zijn de symptomen van groeipijn?

Groeipijn kan zich op vele manieren openbaren. Veel voorkomende symptomen zijn:

  • jonge hond die kreupel loopt
  • kreupelheid kan wisselen per poot
  • kreupelheid kan wisselen in intensiteit
  • jonge hond die helemaal niet wil lopen
  • niet eten
  • pijn
  • koorts

Hoe stelt de dierenarts de diagnose?

Bij een goed klinisch onderzoek valt vaak op dat de hond erg pijnlijk is wanneer er druk wordt uitgeoefend op de lange pijpbeenderen, zoals het spaakbeen van de voorpoot en het scheenbeen van de achterpoot. Hierbij wordt namelijk directe druk op het beenvlies gezet. Wat vaak ook opvalt is dat de hond op meerdere plaatsen erg pijnlijk kan zijn en dat de pijnlijkheid zich niet tot één gewricht beperkt.

De diagnose kan bevestigd worden door een röntgenfoto en ook zal de dierenarts andere oorzaken van kreupelheden moeten uitsluiten.

Hoe wordt groeipijn behandeld?

Bij de behandeling van groeipijn moeten we ons realiseren dat de klachten niet altijd even heftig zijn. In het algemeen behandelen we honden vooral wanneer zij veel last hebben en de behandeling bestaat uit het toedienen van pijnstillers/ontstekingsremmers van de NSAID-groep (non steroidal anti inflammatoire drugs) die de volgende werking hebben:

  • De stofjes die vrijkomen bij het loslaten van het beenvlies prikkelen het locale zenuwweefsel wat veel pijn geeft. NSAID's remmen de afgifte van deze stofjes en verminderen daardoor de pijn.
  • NSAIDs verminderen tevens de doorbloeding en de zwelling van het aangedane gebied en daardoor zal ook deze pijn verminderd worden.

Naast het bestrijden van de pijn is een aangepast bewegingsschema aan te raden.

Wat kunnen we preventief doen aan groeipijn?

Een goede en uitgebalanceerde voeding voor jonge honden van snelgroeiende grote rassen is essentieel. Er is een directe relatie vastgesteld tussen het ontstaan van enostose en voeding met de verkeerde verhouding calcium en vitamine D waarbij naast de verhouding ook de hoeveelheid in grammen per energie-eenheid van belang is.

Wat is de prognose van groeipijn?

De prognose is zonder meer goed. Nadat de hond volledig is uitgegroeid zal de groeipijn verdwenen zijn (rond 1.5 jaar leeftijd). Het is bij deze aandoening dus voornamelijk van belang om de hond in de periode tussen de 4e en 18e levensmaand van goede pijnstilling te voorzien.