Wat is heupdysplasie (HD)?

Heupdysplasie is de aandoening die gekenmerkt wordt door aantasting en slijtage van de heupen bij de hond. Het klassieke beeld is de oudere hond van een groot ras die moeilijk opstaan, stijf loopt en vaak pijn heeft in de achterhand. Het is echter een misverstand dat heupdysplasie alleen bij oudere honden voorkomt, er zijn namelijk ook honden die al op 6-8 maanden leeftijd al problemen met de heupen hebben!

Wat is de normale anatomie van de heupen en hoe ontstaat HD?

Een heupgewricht bestaat uit een heupkop en een heupkom. De heupkop is de bol aan de bovenzijde van het bovenbeen (femur) en de heupkom (acetabulum) is een onderdeel van het bekken. Het heupgewricht is een kogelgewricht en de kop en de kom worden stevig bij elkaar gehouden door enerzijds een peesje tussen kop en kom en anderzijds een stevig gewrichtskapsel.

De heupen ontwikkelen zich in het eerste levensjaar van de hond. Bij de ontwikkeling van een normaal heupgewricht zal de groei van het bekken, het bovenbeen en het kapsel gelijk verlopen en tot een stabiel en sterk gewricht leiden. Bij honden met aanleg voor heupdysplasie (erfelijke belasting, snelle groei, verkeerde voeding) verloopt de groei van de diverse onderdelen niet gelijk en is met name het gewrichtskapsel niet sterk genoeg om de kop in de kom te houden. Dit resulteert in een afplatting van de heupkop omdat deze tijdens de groei de vorm van de heupkom niet mooi aan kan nemen. Ook zal hierdoor de kom ondieper worden. De ondiepe kom, de platte kop en het kwalitatief slechte kapsel zullen er toe leiden dat de kop gemakkelijk uit de kom kan schieten tijdens rennen en spelen. Dit 'subluxeren' geeft pijn en forse beschadiging van het gewrichtskraakbeen in de heup. Deze beschadiging van het kraakbeen resulteert samen met de instabilteit van het gewricht tot artrose (slijtage).

Lees meer.....

 

Heupdysplasie bij de jonge hond (jonger dan 1 jaar)

 

Heupdysplasie bij de oudere hond (ouder dan 1 jaar)