Wat zijn peri-anaalkliertumoren?
Peri-anaalkliertumoren of circumanaalkliertumoren zijn tumoren van de peri-anaalklieren. Peri-anaalklieren zijn aangepaste talgkliertjes die zich vooral rond de anus en de staartbasis bevinden, maar ook voorkomen op de voorhuid en in de liesstreek. De peri-anaalkliertumoren zijn veel voorkomende tumoren van het anale gebied en in 80% van de gevallen is de tumor goedaardig.
Bij welke dieren komen ze voor?
De peri-anaalkliertumor is hormoonafhankelijk wat betekent dat ze voornamelijk bij niet-gecastreerde reuen voorkomen en dan vooral bij oudere dieren. Bij teven worden de tumoren veel minder vaak gezien. De peri-anaalkliertumoren komen bij alle rassen voor.
Wat zijn de symptomen?
- het voorkomen van één of meerdere massa's rond de anus
- likken en bijten rond de anus en bij staartbasis
- sleetje rijden
- bloed bij ontlasting
- pijn bij poepen, veel persen
Meerdere tumoren rond de anus.
Die aan de bovenzijde is geulcereerd (kapot gegaan, bovenste rode cirkel)
Drie flinke tumoren rond de anus
Hoe stellen we de diagnose?
Op basis van de klinische klachten, het geslacht en de leeftijd van de hond wordt de waarschijnlijkheidsdiagnose gesteld die bevestigd kan worden door cytologisch onderzoek van een biopt van de massa.
Waar kunnen we de peri-anaalkliertumoren mee verwarren?
De peri-anaalkliertumoren kunnen gemakkelijk verward worden met peri-anale fistels of problemen van de anaalklieren. Het is daarvan van groot belang om bij problemen in het anale gebied een dierenarts te consulteren.
Wat is de behandeling van peri-anaalkliertumoren?
Omdat de tumoren in het merendeel hormoonafhankelijk zijn zal in eerste instantie gekozen worden voor castratie van de reu. Bij deze ingreep kunnen eventueel kleine tumortjes direct weggenomen worden. Grotere tumoren laten we in hierbij liever zitten; het wegnemen van deze tumoren kan beschadiging van de anale sluitspier veroorzaken hetgeen incontinentie tot gevolg kan hebben. Liever wachten we 4 tot 6 weken waarin de tumoren meestal kleiner geworden zijn en een eventuele chirurgische ingreep minder risico zal kennen. Wanneer uit cytologisch onderzoek blijkt dat de tumor kwaadaardig is zal direct voor chirurgisch ingrijpen moeten worden besloten ondanks het risico van incontinentie en zullen vooraf onderzoeken plaats vinden om eventuele uitzaaiingen op te sporen.
Wat is de prognose?
De prognose van goedaardige peri-anaalkliertumoren is goed, die van kwaadaardige veel minder tot slecht. Sommige kwaadaardige tumoren groeien traag en dus is snel handelen van groot belang.