Wat is een othaematoom?
Een othaematoom of bloedoor is een bloeding in de oorschelp. De oorschelp bevat een groot aantal bloedvaatjes die kunnen gaan bloeden waardoor een ophopnig van bloed ontstaat tussen de huid en het kraakbeen in de oorschelp.
Hoe ontstaat een bloedoor?
De oorschelp bestaat uit een binnen- en buitenzijde van huid waartussen een dun laagje kraakbeen zit. Tussen dit kraakbeen en de huid lopen een groot aantal bloedvaatjes die kunnen gaan bloeden. Een bloedoor ontstaat dan ook meestal doordat de hond hard aan het oor krabt, ergens tegen aan slaat of door hard te klapperen. De oorschelp loopt vol met bloed en het oor wordt dik en gaat vaak hangen. Meestal is een oorprobleem de oorzaak van het veelvuldig krabben en klapperen, zoals een oorontsteking.
Wat zijn de symptomen van een bloedoor?
- dikke oorschelp, meestal aan de binnenkant
- pijnlijkheid
- hangend oor
- scheve kop
- krabben, schudden en klapperen met de oren
Othaematoom in oorschelp (witte ovaal)
Hoe stellen we de diagnose?
Een bloedoor is goed zichtbaar en zal door de dierenarts vlot herkend worden. Soms wordt een bloedoor verward met een abces van de oorschelp. Dieren met een abces zijn echter meestal ziek en hebben koorts. Ook is er meestal sprake van een wondje of trauma. Bij het onderzoek zal uiteraard aandacht geschonken worden aan de mogelijke oorzaken van het schudden en zal de dierenarts onder andere goed in het oor kijken om een eventuele oorontsteking te ontdekken.
Hoe wordt een bloedoor behandeld?
- Niets doen is eigenlijk geen optie. De ophoping van bloed zal uiteindelijk wel door het lichaam opgeruimd worden, maar dit duurt in de regel lang en er zal een schrompel- of bloemkooloor ontstaan. Een bloemkooloor is een oor wat door de bindweefselvorming in het genezingsproces als het ware 'samengetrokken' wordt. Dit vernauwt de gehoorgang en verhoogt de kans op een oorontsteking in de toekomst. Bloemkooloren zien we regelmatig bij boksers, rugby-spelers en worstelaars die klappen op hun oren krijgen.
- Het bloedoor aanprikken, legen en locaal een corticosteroïd inspuiten werd vroeger nog wel eens gedaan. Tegenwoordig kiezen we daar meestal niet meer voor. Het aanprikken doet pijn, het oor loopt weer vol waardoor de behandeling vaak meerdere malen herhaald moet worden en er is een categorie die uiteindelijk alsnog geopereerd moet worden.
- Operatief ingrijpen. Het operatief herstellen van een bloedoor is de meest effectieve en snelste methode. Onder algehele narcose wordt de oorschelp geopend en worden bloed en stolsels verwijderd. Vervolgens worden er een groot aantal hechtingen geplaatst die de bloeding stelpen en de oorschelp laten genezen.
Het bloedoor wordt ingesneden en geleegd
De oorschelp wordt gehecht
Binnenzijde van de oorschelp
Buitenzijde van de oorschelp
Naast het aanpakken van het bloedoor is het behandelen van de eventuele oorontsteking een vereiste voor een goede genezing.
Hoe is de prognose?
Bloedoren genezen na een correct uitgevoerde operatie in de regel probleemloos en de oorschelp zal weer net zo mooi worden als voor het ontstaan van het bloedoor. Wanneer ook de onderliggende oorzaak adequaat wordt behandeld is de kans op recidive niet groter dan bij iedere andere hond.