De belangrijkste hartworm, Dirofilaria immitis, zorgt in Europa voor steeds meer problemen. Beneden de lijn Parijs - Milaan komt deze infectie inmiddels overal voor met de hoogste besmettingscijfers in riviergebieden als de Po-vlakte in Italië en de Rhône-delta in Frankrijk. Maar eigenlijk is geen enkel gebied in de zuideuropese landen volledig vrij van hartworm. Een kaart met de belangrijkste risicogebieden staat hieronder afgebeeld.


verspreidingsgebied20hartworm

 

Honden raken besmet met de larfjes van deze hartworm als ze worden gestoken door bepaalde muggensoorten (1). Dergelijke larfjes worden microfilariën genoemd. Deze larfjes kruipen vrij snel de kleinere (2) en later grotere bloedvaten in en migreren naar het hart en longen (2). Binnen enkele maanden kunnen die larfjes uitgroeien tot volwassen wormen van meer dan 20 cm lang die verblijven in het hart of in de longslagaders (3) en (4). Deze volwassen wormen produceren vervolgens niet alleen weer duizenden nieuwe larfjes (5) maar zorgen ook voor ernstige klachten. De nieuwe larfjes worden vervolgens door een volgende prikkende mug opgenomen (6). Bij het doden van hartwormen kunnen wormrestanten in de bloedbaan gaan circuleren en zo zorgen voor een levensbedreigende ´embolie´. Deze restanten lopen vast in kleinere bloedvaten waardoor de bloedvoorziening van bepaalde weefsels blokkeert en er infarcten kunnen ontstaan. Daarom geldt hier nog sterker als anders het bekende gezegde: voorkomen is beter dan genezen.

 

20110513031725dirofilaria-life-cycle-fullsize
cyclus van de hartworm

 

In die gebieden waar met hartwormlarfjes besmette muggen leven is het dan ook essentieel om honden en katten preventief te behandelen. Aangezien de besmetting voorkomt in veel van de meest populaire vakantiegebieden is het van belang dat u preventieve maatregelen neemt door het toedienen van bepaalde medicijnen.