Wat is een cherry eye?

Met een cherry eye wordt een oog bedoeld waarvan het derde ooglid gezwollen is. In dit derde ooglid zit een traanklier en deze puilt uit. Het derde ooglid wordt als een roze-rode zwelling zichtbaar in de binnenste ooghoek en door de vaak roodachtige kleur heeft deze aandoening zijn naam gekregen.

 

Cherry eye detail


Wat is de oorzaak van een cherry eye?

Hoewel er geen duidelijke oorzaak kan worden genoemd voor het ontstaan van een cherry eye wordt deze aandoening vaker gezien bij bepaalde rassen zoals de Engelse bulldog, beagle, spanielen, Boston terriers, bassets en de pekingees, en vaak al op jonge leeftijd (drie tot zes maanden). Een cherry eye kan bij één, maar ook bij beide ogen voorkomen.

Wat zijn de symptomen van een cherry eye?

Een cherry eye is een duidelijk zichtbare uitpuiling van het derde ooglid in de binnenste ooghoek die meestal geen of weinig irritatie veroorzaakt. 

Cherry eyes1Cherry eye aan beide ogen


Wat is de behandeling van een cherry eye?

Over het algemeen zal een cherry eye operatief worden verholpen. Bij de ingreep wordt onder volledige narcose het derde ooglid geopend en wordt de uitpuilende traanklier 'naar binnen geklapt' en het derde ooglid als een soort enveloppe gesloten. Bij deze ingreep blijft de traanklier behouden hetgeen belangrijk is voor de traanproduktie. Een oudere methode is om de hele klier te verwijderen, maar omdat hierbij de traanproduktie mogelijk verminderd wordt (met een keratoconjunctivitis sicca, een droog oog, tot gevolg) wordt door ons deze methode niet meer toegepast.

Cherry eyesDezelfde hond vóór en na de operatie aan beide ogen

20150922 130042

 


Hoe is de prognose?

Wanneer de operatieve ingreep goed wordt uitgevoerd zal de prolaps van het derde ooglid meestal niet meer terugkomen en zal de traanproduktie intact blijven waardoor de prognose goed is. Heel af en toe zien we een recidive van een geopereerd oog.