Vlooien zijn voor de meeste mensen bekende parasieten die het onze huisdieren (en soms ook hun baasjes) erg lastig kunnen maken. Vlooien behoren tot de gevleugelde insekten al hebben zij tijdens hun evolutie de vleugels ingewisseld voor krachtige springpoten. Alle vlooien zijn bloedparasieten van gewervelde dieren met beharing of veren en zij hebben een sterk afgeplat lichaam. Ze zijn tussen de 1 en 3 mm groot en er zijn ongeveer 2000 verschillende soorten vlooien beschreven; alleen in Nederland en België komen al zo'n 50 soorten voor.
Vlooien hebben zich gespecialiseerd in het zuigen van bloed bij andere dieren (de gastheer) waarbij de vlo alleen op de gastheer komt om bloed te zuigen. Ze leven dus niet permanent op de gastheer. Ongeveer 5% van de cyclus van de vlo zit op de gastheer, terwijl 95% zich bevindt in de omgeving.
In Nederland komt de kattenvlo (Ctenocephalides felis) het meeste voor, ook bij honden en mensen. De hondenvlo (Ctenocephalides canis) wordt nog zelden gezien en de mensenvlo (Pulex irritans) komt in West-Europa nauwelijks nog voor. Andere veel voorkomende vlooien in West-Europa zijn de vogelvlo (Dasypsylllus gallinae), de rattenvlo (Nospsyllus fasciatus) en de Indische rattenvlo (Xenopsylla cheopis).
Cyclus van de vlo
Wanneer een volwassen vrouwelijke vlo een bloedmaaltijd heeft genuttigd zal zij tientallen eitjes in de vacht van haar gastheer leggen. Deze eitjes vallen van de gastheer in de omgeving (meestal uw huis) en 2 tot 4 dagen hierna komen de larfjes uit het ei. Deze zijn een paar milimeter groot en verstoppen zich op donkere plekjes. Ze voeden zich met het bloed in uitwerpselen van volwassen vlooien omdat zij zelf niet kunnen zuigen. De larven vervellen twee keer en na 2 tot 3 weken verpoppen de larven zich tot poppen die wel tot anderhalf jaar in leven kunnen blijven en bestand zijn tegen vele invloeden van buitenaf. Onder invloed van trillingen zal uit de pop een volwassen vlo komen en is de cylcus rond. Afhankelijk van de omstandigheden (temperatuur, vochtigheid) neemt de hele cylcus ongeveer 6 weken in beslag. Een vrouwelijke kattenvlo legt in haar leven ongeveer 2000 eitjes.
De cyclus van de vlo speelt zich voor 95% af buiten de gastheer; dus slechts 5% op uw kat. We vinden alleen de volwassen vlooien op de kat terwijl de overige stadia als ei, larven en poppen zich in de omgeving bevinden.
Waarom is het belangrijk om vlooien te bestrijden?
Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om vlooien bij uw huisdier te bestrijden:
- Vlooien geven jeuk en irritatie en de hun beten zijn vaak pijnlijk. Katten gaan hierdoor krabben en bijten.
- Vlooien kunnen eitjes bij zich dragen van de lintworm (Dypilidium caninum) die overgedragen kunnen worden bij een beet. Hieruit kan een volwassen lintworm ontstaan.
- Katten die allergisch zijn voor het speeksel van de vlo ontwikkelen een vlooienallergie die gepaard gaat met heftige jeuk. Eén beet per week is al genoeg om deze allergie in stand te houden.
vlooienallergie
Bestrijding van vlooien
Er zijn diverse anti-vlooienmiddelen op de markt in de strijd tegen vlooien. De meesten daarvan worden in druppelvorm op de huid toegepast. Wij hebben goede ervaringen met anti-vlooienmiddelen met als werkzame stof imidacloprid, indoxacarb of selamectine. Juist bij katten met een vlooienallergie is het van belang dat de vlo zo snel mogelijk gedood wordt, het liefst voordat hij gebeten heeft (en zijn speeksel in de kat heeft gespoten). Wij adviseren u graag over een goede anti-vlooien strategie.