Katten zijn vaak gefascineerd door uw (kamer)planten.Wanneer u dit gedrag niet waardeert, kunt u tegen het kauwen bijvoorbeeld bitterspray of cayenne peper op de bladeren strooien. Speciaal kattengras is ook een alternatief.
Een kat met een verstoorde spijsvertering eet graag gras, met name als hij last heeft van haarballen. Als er geen gras beschikbaar is (zeker binnenshuis) zal een kat aan willekeurige andere planten gaan knabbelen, ook giftige planten. Dit is te voorkomen door de kat kattengras aan te bieden, dat u kunt kopen in een bloempot of in kant-en-klare zaaibakken. Het eten van (katten)gras door uw kat is niet helemaal zonder risico's. Door het eten van (katten)gras kan er een grasspriet in de keel blijven vastzitten. De kat kan hierdoor gaan kokhalzen, continu slikken en zelfs stikken. Ook kan er een ontsteking ontstaan, waardoor uw kat zich steeds zieker gaat voelen. Wanneer u deze symptomen herkent, of u twijfelt over het gras eten van uw kat, is het verstandig om contact op te nemen met de praktijk.  

  • Koop geen kamerplanten waarvan bekend is dat ze giftige reacties bij  huisdieren veroorzaken.
    Enkele bekende giftige kamerplanten zijn: azalea's, lelies, gele narcissen, ficus, rubberplanten, treurwilgen, vijgenplanten, philodendron, onstera (gatenplant), oleander, kerster etc.


overzicht van giftige planten:


 

  • Wanneer uw kat een aanzienlijke hoeveelheid van welke kamerplant dan ook heeft binnengekregen of een klein beetje van een giftige plant heeft gegeten, of kwijlt of pijn heeft na het kauwen op een plant, neem dan direct contact op met uw dierenarts.
  • Leg wat zilverfolie of krimpfolie rondom de wortel van uw kamerplanten - dit maakt het graven rondom de wortel van de plant onaantrekkelijk.
  • Zorg ervoor dat uw kat altijd genoeg vers water tot haar beschikking heeft (om de verleiding om op bladeren te kauwen voor vocht te voorkomen).
  • Geef speeltjes, een automatische voerbak of een speelbal met voer om er voor te zorgen dat uw kat zich niet verveelt terwijl u weg bent, omdat verveling kan leiden tot het kauwen op planten.