Wat is hyperthyreoïdie?

Hyperthyreoïdie is de aandoening waarbij de schildklier te veel schildklierhormoon thyroxine (T4) produceert. Thyroxine is een belangrijk hormoon wat er voor zorgt dat vele stofwisselingsprocessen op de normale manier en vooral op de juiste snelheid verlopen. Bij katten met hyperthyreoïdie verlopen de processen van de stofwisseling dus te snel met allerlei gevolgen voor de kat.


20150903 132822

 

Bij welke categorie katten zien we hyperthyreoïdie?

We zijn bijna uitsluitend hyperthyreoïdie optreden bij katten boven de 10 jaar. Het komt evenveel voor bij poezen als bij katers en we zien het bij alle rassen.

Wat zijn de symptomen van hyperthyreoïdie?

Katten die aan hyperthyreoïdie lijden kunnen de volgende symptomen hebben:

  • veel meer eetlust dan normaal, zeuren om eten
  • vermageren ondanks veel eten!
  • meer gaan drinken en plassen
  • onrustig, rusteloos en overactief, met name 's nachts
  • snelle bonzende hartslag en bloeddruk
  • schichtige blik in de ogen

20150903 132822 1schichtige blik, grote ogen en spits koppie

 


Wat is de oorzaak van de hyperthyreoïdie?

In de meeste gevallen is een goedaardige tumor van de schildklier de reden van de overproduktie schildklierhormoon. Dit kan één lob zijn (30%), of beide lobben (70%) van de schildklier. Zeer zelden is de tumor kwaadaardig (1-2%).

Hoe stellen we de diagnose hyperthyreoïdie?

Op basis van de klinische symptomen en het verhaal van de eigenaar hebben we vaak al een indruk of een overactieve schildklier een rol speelt. Vaak is de vergrote schildklier in de hals te voelen. De definitieve diagnose stellen we door de hoeveelheid thyroxine (T4) in het bloed te meten. Vaak is bij katten met hyperthyreoidie ook de ALT (alanine aminotranferase, een leverenzym) verhoogd doordat levercellen beschadigd raken door de snelle stofwisselingsprocessen (zie tweede tabel).

Hyperthyreodiekat
Bloeduitslag van kat met hyperthyreoidie (referentie staat er achter)


Hyperthyreoidiekat2
Verhoogde ALT bij hyperthyreoidie

 

Hoe wordt een kat met hyperthyreoïdie behandeld?

  • Katten met hyperthyreoïdie worden meestal behandeld met een medicijn (thiamazol of carbimazol) wat de produktie van het schildklierhormoon remt. Deze tabletten worden dagelijks toegediend en dit zal levenslang moeten gebeuren. Voor katten die moeilijk tabletten willen slikken is er een alternatieve behandeling waarbij de carbimazol als een zalf op de oorschelp kan worden gesmeerd om het gewenste effect te bereiken. We starten met een bepaalde dosering en het is verstandig om regelmatig middels bloedonderzoek te controleren of deze dosering voor de desbetreffende kat goed is. Afhankelijk van het thyroxine gehalte in het bloed kan de dosering naar boven of juist naar beneden worden bijgesteld.

  • Andere behandelingsmethoden zijn het chirurgisch verwijderen van de schildklier of de behandeling met radioacitef jodium wat het afwijkende schildklierweefsel vernietigd. De twee laatste behandelingsmethoden worden veel minder toegepast dan die met tabletjes.

  • Tegenwoordig is er een speciaal dieet op de markt wat een zeer laag gehalte aan jodium (0.18 gram/kg) bevat waardoor bij correcte toepassing zelfs de gift van tabletten overbodig maakt.

Klik op onderstaande link voor meer informatie over dit speciale voer tegen hyperthyreoidie:

 Werking Hill's Y/D hyperthyreoidie