Wat is het Dolly Parton syndroom bij de kat?

Het Dolly Parton syndroom of fibroadenomateuze hyperplasie is een goedaardige, maar vervelende zwelling van de melkklieren bij de kat die veroorzaakt wordt door het hormoon progesteron. Omdat de zwelling enorme vormen aan kan nemen heet de aandoening ook wel Dolly Parton syndroom. Het Dolly Parton syndroom kan zowel bij katers als bij poezen voorkomen en wordt meestal in relatie tot het gebruik van de poezepil gezien.

Hoe ontstaat het Dolly Parton syndroom?

Progesteron is een lichaamseigen hormoon dat na de eisprong door de eierstok wordt geproduceerd. Wanneer er een dekking heeft plaatsgevonden zal progestron de dracht in stand houden, maar ook in geval van een schijndracht wordt er een langere periode progestron aangemaakt. Bij langdurig hoge progesteronspiegels in het bloed kunnen er flinke zwellingen van de melkklieren ontstaan. 

WhatsApp Image 2024 01 29 at 11.08.24WhatsApp Image 2024 01 29 at 11.08.24 1

Welke situaties zorgen voor een langdurige hoge progesteronspiegel?

  • Met stip staan de poezen die met de poezepil (megestrolacetaat, een progesteron-derivaat) behandeld worden op de eerste plaats. De poezepil wordt gebruikt als anti-conceptie en ter preventie van krolsheid.

Lees meer over de poezepil...

  • Niet-gesteriliseerde poezen die dus met enige regelmaat krols worden.
  • Poezen die schijnzwanger zijn.
  • Drachtige poezen.
  • Poezen (en katers) die met progesteronpreparaten worden behandeld.

 

Wat zijn de symptomen?

De melkklieren zijn flink gezwollen. Ze kunnen zelfs zo groot worden dat ze over de grond slepen. De zwelling kan plaatsvinden in een enkele melkklier, in een aantal en soms zelfs in alle melkklieren. De melkklieren voelen vrij hard aan en vertonen aanvankelijk geen pijn. In een later stadium kan er wel degelijk pijn ontstaan, zeker wanneer de klieren ontstoken raken. In die gevallen zullen de katten ook algehele malaise vertonen; ze zijn sloom, hebben soms koorts en willen slecht eten.

Hoe stellen we de diagnose?

Op basis van het klinisch beeld en de historie van de kat zijn meestal voldoende om de diagnose te stellen. In geval van twijfel kan een weefselbiopt uitsluitsel geven.

Wat is de behandeling?

De behandeling bestaat uit het wegnemen van de progesteronbron. Niet gesteriliseerde poezen zullen gesteriliseerd moeten worden, hetzelfde geldt voor poezen die schijnzwanger zijn. Katten die met progesteron behandeld worden (poezepil, bepaalde medicijnen tegen huidproblemen) zullen in de regel herstellen wanneer met deze exogene progsteronbron wordt gestopt. In een enkel geval kan een ernstige aantasting van de melkklieren optreden waardoor het soms noodzakelijk is om het afwijkende weefsel operatief te verwijderen.

lees meer over de sterilisatie van de poes...