De juiste hoeveelheid konijnenvoer is van levensbelang voor uw konijn. Konijnen hebben een zeer gevoelig maagdarmkanaal wat bij verkeerde voeding snel tot grote problemen kan leiden. Konijnen hebben een grote blinde darm waarin ze veel ruwvoer zoals hooi en gras kunnen opslaan en verwerken. Het hoofdbestandeel van het konijnenrantsoen dient dan ook te bestaan uit hooi waarvan het konijn onbeperkt mag eten. We adviseren wel om geen hooi op basis van alfalfa (luzerne) en klaver te geven (te hoog calciumgehalte) maar bijvoorbeeld Timothy-hooi met een hoog vezelgehalte en laag calciumgehalte.
Naast ruwvoer krijgen konijnen ook vaak biks of gemengde granen. Konijnen kunnen erg selectief zijn en eten aleen de bestandelen die ze lekker vinden en krijgen op die manier onvoldoende voedingsstoffen binnen. Zo kan er een tekort aan calcium ontstaan wat tot gebitsproblemen kan leiden. Het voeren van gemengde granen raden wij daarom af. Wanneer een konijn te veel biks eet en te weinig hooi, dan kan het konijn snel darmproblemen krijgen. Ze krijgen dan namelijk te weinig vezels uit het ruwvoer binnen en te veel snelle koolhydraten (suikers) uit de biks.
Stelregel:
Dieet voor het konijn bestaat uit
onbeperkt hooi en
maximaal 20 gram biks per kilogram lichaamsgewicht per dag
Waarom eet een konijn zijn eigen keutels op?
Het opeten van de eigen keutels is noodzakelijk omdat niet alle voedingsstoffen en energie bij de eerste darmpassage uit het voer gehaald kunnen worden door de darm. Grote, niet-verteerbare delen worden gelijkt uitgepoept. Dit zijn de gewone droge harde keutels. De overige kleinere deeltjes worden achtergehouden en bewerkt in de blinde darm (caecum). Deze keutels worden in groepjes uitgescheiden en rechtsstreeks door het konijn uit de anus opgegeten. Bij de tweede passage door de darm worden alsnog alle belangrijke stoffen uit de keutels gehaald.
Wat gebeurt er als een konijn te veel biks krijgt?
Wanneer een konijn te veel biks krijgt zal het te veel suikers binnen krijgen en dus te veel energie:
-
Het konijn zal zijn blinde darmkeutels niet meer opeten en deze zullen aan zijn achterwerk geplakt blijven zitten. Dit wordt door de konijneneigenaar vaak opgemerkt als diarree door een darmprobleem. Het vieze achterwerk kan vliegen aantrekken die hun eitjes leggen in de aangekoekte ontlasting hetgeen zal leiden tot madenziekte (myiasis).
-
Het konijn zal veel te dik worden.
-
Het konijn zal te veel calcium binnen krijgen waardoor de kans op blaasstenen en blaas-ontsteking toeneemt.
Als praktijk raden wij voer van Trovet aan wat een volledig konijnenvoer is met extra vezels voor een optimale darmwerking.
Mag ik mijn konijn groenvoer of iets anders geven?
Konijnen mogen groenvoer hebben. Let er op dat u niet teveel groenvoer in één keer aanbiedt en laat het konijn aan iedere groente wennen (maximaal 50-100 gram per kg lichaamsgewicht per dag). Brood en fruit mag met mate gevoerd worden. Knaagstenen worden afgeraden omdat hierdoor de kans op blaasstenen (calcium) wordt vergroot.
Hieronder vindt u een lijst met groenten die u wel en niet mag geven:
Geschikte groenten
-
broccoli
-
basilicum
-
boerenkool
-
waterkers
-
paksoi
-
wortel met loof
-
andijvie
-
peterselie (niet te veel)
-
paardenbloemen
-
selderij (niet te veel)
-
weegbree
-
spinazie (beperkt)
Niet geschikte groenten
-
bieslook
-
prei
-
ui
-
knoflook
-
rabarber
-
kool
-
aardappel(schillen)
bron: o.a. www.dierenkliniekwilhelminapark.nl