Konijnen hebben een zeer gevoelig maagdarmkanaal. Wanneer uw konijn niet wil eten, geen ontlasting heeft of juist diarree, is dit een goede reden om direct contact op te nemen met de praktijk.

Veel voorkomende darmproblemen zijn:

Haarballen

Konijnen ruien ongeveer iedere 3 maanden. Elke tweede ruiperiode is vrij licht, gevolgd door een zware rui. Door het oplikken van veel haar kunnen er haarballen ontstaan die verstoppingsverschijnselen kunnen veroorzaken die zelfs fatale gevolgen kunnen hebben voor het konijn. Het is daarom belangrijk om een konijn te borstelen of te kammen zodra de rui begint. Het opgenomen haar wordt niet, zoals bij de kat, als haarbal opgebraakt, maar zal bij een goede darmwerking via de ontlasting het lichaam verlaten. Een goede darmwerking (en dus een goed voeding) is daarom van levensbelang!

 

Konijnmaagoverlading2-2Maagoverlading door haarballen:
uitgezette maag (rode cirkel) met daarin haar en phoping van gas.


Darmatonie (het stilliggen van de darm)

Wanneer de darm stil ligt zullen de konijnen stoppen met eten en geen tot weinig keutels produceren. Er ontstaat een neerwaartse spiraal: door niet te eten blijft de darm vervolgens stiliggen. Meestal wordt er geen gas in de darm geproduceerd (trommelzucht of tympanie) wat erg pijnlijk is. Een konijn wat niet eet, is een SPOEDGEVAL en moet zo snel mogelijk naar de dierenarts. Het konijn dient te worden gedwangvoederd en met medicijnen proberen we de darm weer aan de gang te krijgen. Tevens gaan we op zoek naar de oorzaak van de darmatonie. Vaak ligt de oorzaak in het gebit.

 

 

Lees meer over trommelzucht bij het konijn...

 

Diarree

Het konijn kan om verschillende redenen diarree krijgen. Een veel voorkomende darmparasiet die diarree veroorzaakt zijn coccidien die coccidiose veroorzaken. Een ander veelvoorkomende reden voor diarree is een verkeerde voeding wat uit te veel biks en te weinig hooi bestaat. Ook bepaalde groenten hebben de neiging om diarree in de hand te werken (zie voeding). Een andere oorzaak van diarree is het gebruik van het verkeerde antibioticum bij het konijn waardoor dysbacteriose in de darm ontstaat. Dit wil zeggen dat het evenwicht tussen de goede en slechte bacterien verstoord is waardoor diarree kan ontstaan. Verwar overigens diarree niet met de blinde darmkeutels! Een complicatie van diarree bij het konijn kan de ernstige aandoening myiasis of madenziekte zijn waarbij het konijn bijna letterlijk opgegeten wordt door vliegenmaden.