Wat is myiasis of madenziekte?

Myiasis of madenziekte is de aandoening waarbij er door de groene vleesvlieg (Lucilia sericata) eitjes gelegd worden rond de anus van het konijn. Deze vlieg wordt aangetrokken door de aangekoekte ontlasting in dit gebied en de geur die de ontstoken huid verspreidt. De aangekoekte ontlasting komen we regelmatig tegen als gevolg van verkeerde voeding. Uit deze eitjes komen maden die onder de huid kruipen en daar een enorme ravage aanrichten. Onder gunstige omstandigheden kan een vrouwelijke vlieg duizenden eitjes leggen en duurt de hele cyclus slechts enkele dagen. naast konijnen zien we madenziekte vooral veel bij schapen.

 

20150826 141441 1Lucilia sericata

Wat zijn de symptomen van myiasis?

Het konijn met myiasis kan:

  • een nat en vies achterwerk hebben
  • stinken
  • er kunnen maden zichtbaar zijn
  • er kunnen groene vliegen aanwezig zijn
  • sloom en suf zijn

20150826 142802Grote hoeveelheid maden die een uitgebreide wond
hebben veroorzaakt op een schaap

 

Hoe stellen we de diagnose myiasis?

De diagnose wordt gesteld door de aanwezigheid van maden in en rond de anus van het konijn. Vaak is dit hele gebied vies en ontstoken en verspreidt het konijn een 'kadaver'-geur.

Hoe behandelen we myaisis?

Wanneer een konijn myiasis heeft is het zaak zo snel mogelijk te handelen. De maden zullen namelijk snel enorme schade aanrichten en het konijn kan hierdoor zelfs overlijden. De behandeling bestaat uit het met een pincet een voor een verwijderen van de maden, al dan niet onder een roesje. Dit is een langdurige en secure bezigheid. De aangekoekte ontlasting wordt weggewassen en de huid wordt opgeschoond. Het konijn krijgt pijnstillers en antibiotica.

Hoe is de prognose van myiasis?

Wanneer u er snel bij bent en wij de maden in een vroeg stadium kunnen verwijderen is de prognose redelijk goed. Wanneer er echter al veel schade is opgetreden en de maden een groot gebied hebben aangevreten, wordt de prognose veel minder gunstig en er zijn zelfs konijnen waarbij de situatie dermate ernstig is dat tot euthanasie besloten moet worden.

Hoe kunnen we myiasis voorkomen?

Om myiasis te voorkomen is het van groot belang om goed op de hygiene van het hok en op het konijn zelf te letten. Een dagelijkse inspectie van met name het achterwerk van het konijn is daarbij belangrijk. Let tevens goed op de ontlasting en zorg voor goede voeding. Wanneer u de groene vleesvlieg ziet, is dit direct alarmfase 1.